vestnik

(TRPLJENJE MÖRČEVIH ŠIVILJ) Dostojanstvo dela je poteptano do konca, minuta dela vredna največ 23 centov

Damjana Nemeš, Majda Horvat, 27. 4. 2023
Nataša Juhnov
Inšpektorat za delo je ovadil Milana Mörca zaradi kršenja pravic delavcev.
Aktualno

Norma, ki jo morajo izpolniti: 160 minut za izdelavo ženske jakne, 180 minut za moški suknjič

V tekstilnem podjetju Moda Mi&lan je bilo dostojanstvo dela, ki ga najbolj izpričuje 1. maj, praznik dela in delavskih pravic, poteptano do konca. Zaradi minimalnih plač, ki jih zaposleni za marec sploh še niso dobili, in zaradi odnosa, ki ga ima lastnik do delavcev.

Predvsem pa mu je treba očitati, da je delo zaposlenih, med katerimi prevladujejo ženske, razvrednotil s tem, da ga je prodajal tujcem po sramotno nizki ceni. Na račun slabega plačila za opravljeno delo se je nekdo okoristil in s tem je bila zaposlenim storjena velika krivica. Še posebej ta reže v srce tistih delavk, ki v zaposlitvi vztrajajo samo zato, da izpolnijo pogoje za upokojitev. Kajti za njimi je že toliko let dela, za nekaterimi tudi izkušnja stečajev ali odpuščanj, in bi si zato zaslužile več spoštovanja.

moda-mi&lan, milan, milan-mörec, gornji-petrovci, delavke
Jure Kljajić
V tekstilnem podjetju Moda Mi&lan je bilo dostojanstvo dela, ki ga najbolj izpričuje 1. maj, praznik dela ter delavskih pravic, poteptano do konca.

Vztrajanje lastnika v poslu, ki delavce spreminja v delovno silo, ki se prodaja na trgu kot stvar, in to zaradi nekih osebnih interesov ali prepričanja, da je pomembnejši od pravic delavcev obstoj podjetja in s tem delovnih mest, je režeča se maska ukradeni vrednosti dela teh ljudi. S tem, da se je razprodajalo delo njihovih rok, je bilo prizadeto njihovo človeško dostojanstvo.

moda-mi&lan, milan, milan-mörec, gornji-petrovci, delavke
Jure Kljajić
Zaposleni v podjetju Moda Mi&lan zapuščajo tovarno.

V 10 letih 43 nadzorov

Inšpektorat Republike Slovenije za delo (IRSD) je zaradi ponavljajočih se in očitnih kršitev zoper podjetje Moda Mi&lan iz Gornjih Petrovec na policiji vložil kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja kršitve temeljnih pravic delavcev. IRSD po naših podatkih odgovorni osebi podjetja, to je Milanu Mörcu, očita, da je ravnal nezakonito, ker okoli 100 delavkam in delavcem ni izplačal marčevske plače, ker ni izplačal dodatka za prehrano med delom in plačal prispevkov za socialno varnost in pokojninsko dobo, ker zaposlenim ni v celoti izplačal regresa za letni dopust za leto 2022, ker je odrejal nadurno delo, ki ga ni plačal, in ker je zaposlenim onemogočal izrabo letnega dopusta.

moda-mi&lan, milan, milan-mörec, gornji-petrovci, delavke
Jure Kljajić
Podjetje Moda Mi&lan Gornji Petrovci.

Inšpektorat za delo je v tekstilnem podjetju od leta 2013 do danes opravil 34 inšpekcijskih nadzorov in doslej ugotovil več kot 40 kršitev delovnopravne zakonodaje tako na področju delovnih razmerij kot na področju varnosti in zdravja pri delu. V zadnjih treh letih so tako izdali za 5500 evrov glob in nekaj upravnih odločb, o čemer smo v našem časopisu že večkrat poročali. 

Kot je pojasnil Luka Lukić, vršilec dolžnosti glavnega inšpektorja za delo, gre v primeru podjetja Moda Mi&lan za zavezanca, kjer so se nadzori redno izvajali, sankcije in prekrški pa so se stopnjevali, kar je naposled privedlo do kazenske ovadbe. »Če naklep ni dobro izkazan in če sumi niso dobro utemeljeni, se kazenska ovadba lahko hitro ovrže. V primeru omenjenega podjetja se je delalo kontrolne preglede in se stvar ni zaključila le pri prekrških. Zavezanec je bil o svojih dejanjih poučen, opozorjen in tudi sankcioniran,« je odgovoril Lukić na vprašanje, zakaj se za kazensko ovadbo niso odločili že prej.

inšpektorat-za-delo, v.-d
Jure Kljajić
Luka Lukić, vršilec dolžnosti glavnega inšpektorja za delo: »Če naklep ni dobro izkazan in če sumi niso dobro utemeljeni, se kazenska ovadba lahko hitro ovrže.«

Še vedno brez marčevske plače

Delavke in delavci gornjepetrovskega podjetja do srede popoldan še vedno niso dobili izplačane marčevske plače. To je za Vestnik potrdila tudi Zdenka Bobovec, sekretarka Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, območne organizacije Pomurje. V ponedeljek se je sestala s tričlanskim izvršnim odborom sindikata podjetja, in to ravno zaradi neizplačane marčevske plače. Če v prihodnjem tednu marčevske plače delavcem ne bodo izplačane, so sklenili, da bodo po 8. maju sklicali zbor članov sindikata. »V ponedeljek je bil namreč opravljen zbor zaposlenih, kjer jim je direktor zatrdil, da bodo plače skoraj gotovo prejeli že ta teden, če ne, pa najkasneje v prihodnjem tednu,« je še rekla prva pomurska sindikalistka.

moda-mi&lan, milan, milan-mörec, gornji-petrovci, delavke
Jure Kljajić
Na račun slabega plačila za opravljeno delo se je nekdo okoristil.

Po javno dostopnih podatkih ima podjetje, ki razpolaga s tremi poslovnimi računi, te od 18. aprila ponovno blokirane. 

Razprodani delavci

Morda smo že nekoliko pozabili na to, da je vrednost »lon posla« zaračunana cena storitve in da se v šiviljski industriji storitve za tuje naročnike in z naročnikovim materialom plačujejo po opravljenih minutah. Izhodišče za izračun je normiran čas, ki je potreben za izdelavo nekega oblačila. Prodajalec storitev dela se torej pogaja s kupcem tako za ceno minute dela kot čas, ki ga potrebujejo v proizvodnji za izdelavo oblačila.

Natančnega podatka, koliko je gornjepetrovsko podjetje Moda Mi&lan iztržilo za prodano minuto dela, sicer ne poznamo, toda zagotovo se je cena v zadnjem obdobju gibala od 18 do največ 23 centov na minuto, kar bi bilo že zelo dobro plačilo.

moda-mi&lan, milan, milan-mörec, gornji-petrovci, delavke
Jure Kljajić
V tekstilnem podjetju Moda Mi&lan je bilo dostojanstvo dela, ki ga najbolj izpričuje 1. maj, praznik dela in delavskih pravic, poteptano do konca.

A če k temu podatku dodamo normativni čas za krojenje in izdelavo oblačila, ki je bil v podjetju za žensko jakno 160 minut ali za moški suknjič 180 minut, potem se nam razkrije, kako globoko je bilo v resnici to izkoriščanje zaposlenih. Kajti v tako kratkem času, kot ga je bil kupec pripravljen plačati za izdelavo nekega oblačila, se tega ni dalo vedno dokončati.

Za kako velik razkorak gre, nam razkrije primerjava z normativnim časom za izdelavo oblačil s šivanjem po meri, ki ga je objavila Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije. Po tem normativu potrebuje krojač za izdelavo moškega suknjiča od 19 do 20 ur dela. Delo v proizvodnji se nedvomno razlikuje od šivanja oblačil po meri, toda razlika v priznavanju časa je več kot povedna.

moda-mi&lan, milan, milan-mörec, gornji-petrovci, delavke
Jure Kljajić
Zaposleni v podjetju Moda Mi&lan zapuščajo tovarno.

Ključni poudarki zadnjih let

Leto 2020: Delavci so poleti dobili plače izplačane v treh obrokih. Novembra še vedno niso dobili izplačanega regresa v zakonskem roku. Zaradi nadomeščanja bolniških odsotnosti (zaradi koronavirusa) so nekatere delavke delale tudi po deset ur. Nadure niso bile plačane. Ob sobotah naj bi delale prostovoljno.


Leto 2021: Delavci julija še vedno niso dobili izplačanih približno 200 evrov regresa za leto 2020 (250 evrov so dobili izplačano leta 2020, 500 evrov leta 2021). V celoti je do konca poletja ostal neizplačan regres (v višini 1024,24 evra) za tekoče leto. Delavcem je ostal neizkoriščen dopust izpred dveh let.


Leto 2022: Delavci so januarja dobili le okrog 100 evrov regresa za letni dopust (za leto 2022 regres znaša 1074,43 evra bruto).


Leto 2023: Do februarja še vedno niso dobili izplačanega preostalega dela regresa za letni dopust za leto 2022. Februarska plača je bila sprva izplačana brez potnih stroškov, ti so bili na transakcijske račune delavcev nakazani čez nekaj dni, nadomestilo za malico je bilo izplačano šele 12. aprila, ko so bili poravnani tudi prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za pretekla dva meseca. 11. aprila so bili blokirani vsi trije transakcijski računi podjetja. 18. aprila, ko je plačilni dan v podjetju, je direktor Milan Mörec zaposlene obvestil, da bodo marčevske plače nakazane z zamikom. Moda Mi&lan ima od 18. aprila znova blokirane vse tri poslovne račune zaradi dolga do države, ki je nastal zaradi neplačanih prispevkov.

moda-mi&lan gornji-petrovci ovadba delavke delo