vestnik

Tu je vse, kar moramo vedeti o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev

Vestnik.si, 10. 8. 2023
Nataša Juhnov
Iz Centra za socialno delo Pomurje sporočajo, da večina letnih pravic iz javnih sredstev, med katere spadajo otroški dodatek, državna štipendija, znižano plačilo vrtca, subvencija malice in kosila, poteče avgusta in septembra.
Aktualno

Iz Centra za socialno delo Pomurje sporočajo, da večina letnih pravic iz javnih sredstev, med katere spadajo otroški dodatek, državna štipendija, znižano plačilo vrtca, subvencija malice in kosila, poteče avgusta in septembra. To pomeni povečan obseg dela za centre.

"O podaljšanju letnih pravic centri odločamo po uradni dolžnosti, zato upravičencem za podaljšanje prejemanja navedenih pravic, vloge ni potrebno oddati," so spomnili. 

Kdaj je vlogo treba oddati? 

Kot so pojasnili, se nova vloga odda v primerih, ko vlagatelji pravico uveljavljajo prvič, ko uveljavljajo novo pravico za otroka, in ko sporočajo spremembo. Če bo otrok s prvim septembrom začel obiskovati vrtec, je treba vlogo za znižano plačilo vrtca oddati ta mesec, za tiste, ki bodo v vrtec vstopili med mesecem, pa se vloga odda v septembru. Kot primer so navedli tudi, če bo otrok s septembrom pridobil status dijaka, naj vlagatelj vlogo za državno štipendijo odda avgusta, če pa bo otrok z oktobrom pridobil status študenta, pa naj vlogo odda septembra. 

Če CSD razpolaga z vsemi podatki, ki so potrebni za odločitev, bo izdan avtomatizirani informativni izračun. Informativni izračuni za pravico do otroškega dodatka in znižanega plačila vrtca bodo izdani predvidoma do konca avgusta. 

"Namen informativnega izračuna je, da se stranki omogoči čimprejšnje izvrševanje pravic, do katerih je upravičena. Z informativnim izračunom se začasno odloči o upravičenosti do pravice, njeni višini in obdobju upravičenosti. Informativni izračun ima enako vsebino kot odločba in bo stranki vročen na enak način kot velja pravilo za vročanje odločb za pravice iz javnih sredstev," so sporočili. Nadalje so pojasnili, da lahko upravičenec, če se ne strinja z ugotovitvijo, vloži ugovor, o katerem odloča CSD. Rok za vložitev ugovora je 15 dni od dneva vročitve. 



Pri informativnem izračunu je pomembno, da se pravica začne izvrševati z dnem odpreme informativnega izračuna in vložen ugovor ne zadrži izvrševanja informativnega izračuna. Če oseba ne vloži ugovora, se informativni izračun šteje za dokončno odločbo centra za socialno delo.


Dopolnitve vlog

V primerih, ko center za socialno delo ne razpolaga z vsemi podatki, ki so potrebni za odločitev, se avtomatska obdelava podatkov ustavi in je potrebno ročno odločanje. "V kolikor bomo pri podaljševanju ali pri novi vlogi ugotovili, da so potrebna dodatna dokazila, bomo upravičence in nove vlagatelje zaprosili za dopolnitev. Upravičence in vlagatelje naprošamo, da v primeru prejetega poziva k dopolnitvi vloge, te čimprej dopolnijo, da bomo lahko nadaljevali s postopkom ugotavljanja upravičenosti do pravic iz javnih sredstev. S tem bodo tudi sami prispevali k hitremu reševanju vlog," še pravijo. 

Iz CSD Pomurje so še sporočili, da je zakonsko določen rok za izdajo določbe 60 dni od prejema popolne vloge. V mesecu oktobru in novembru pa sta načrtovani še dodatni obdelavi za izplačilo otroškega dodatka in državne štipendije, da bodo upravičenci čimprej prejeli sredstva. "Na CSD Pomurje smo organizacijo dela prilagodil potrebam in se bomo zaposleni na področju letnih pravic iz javnih sredstev, potrudili, da bodo vloge rešene v zakonitem roku in da bo izplačevanje pravic potekalo nemoteno."

csd-pomurje pravice-iz-javnih-sredstev