vestnik

Tudi Jevšku prenehala funkcija

Rok Šavel, 3. 1. 2023
Vlada RS
Aleksander Jevšek bo kmalu dobil samostojen in nov resor, a bo moral še enkrat na zaslišanje pred poslanci.
Aktualno

Začetek sprememb ob uveljavitvi zakona o vladi.

Premier Robert Golob je v torek obvestil državni zbor o odstopu infrastrukturnega ministra Bojana Kumra in šolskega ministra Igorja Papiča, ob tem pa tudi ugotovil, da je z uveljavitvijo zakona o vladi prenehala funkcija gospodarskemu ministru Matjažu Hanu, okoljskemu ministru Urošu Brežanu, ministrici za digitalizacijo Emiliji Stojmenovi Duh in kohezijskemu ministru Aleksandru Jevšku, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.


Gre za začetek postopkov, ki sledijo uveljavitvi zakona o vladi, s katerim bo vlada dobila tri nova ministrstva, in sicer ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije, ministrstvo za okolje, podnebje in energijo ter ministrstvo za solidarno prihodnost, s čimer bo skupno 20 ministrstev. Vodenje prvega naj bi prevzel dosedanji šolski minister Igor Papič, vodenje drugega pa dosedanji minister za infrastrukturo Bojan Kumer. Prazna stolčka njunih dosedanjih ministrstev naj bi zasedla Alenka Bratušek, ki bo postala infrastrukturna ministrica, in Darjo Felda, ki se bo z mesta državnega sekretarja preselil na čelo ministrstva za vzgojo in izobraževanje. Ministrstvo za solidarno prihodnost naj bi zasedel Simon Maljevac, Luka Mesec pa bo po napovedih ostal minister za delo. Hanu je prenehala funkcija, ker bo njegov resor zajemal po novem tudi področje športa, Brežanu pa zato, ker bo resor delovnega poročja ministrstva za naravne vire in prostor vključevalo še področje rudarstva. Po mnenju vladne zakonodajne službe gre namreč za bistvene spremembe delovnih področjih ministrstev.


Ponovno na zaslišanje

Jevšek, ki je dosedaj bil minister brez resorja, pristojen za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, bo postal minister za kohezijo in regionalni razvoj, s čimer gre tehnično ravno tako za ustanovitev novega ministrstva, saj je njegovo področje doslej bilo organizirano kot vladna služba. Pod nov resor bo tako prešel tudi Direktorat za regionalni razvoj. Podobno je tudi pri Stojmenovi Duh, ki bo postala ministrica za digitalno preobrazbo. Oba bosta lahko tako imenovala še dodatnega državnega sekretarja. Dosedanjemu Jevškovemu državnemu sekretarju Marku Koprivcu naj bi se pridružila še nekdanja obrambna in pravosodna ministrica Andreja Katič.

Zaslišanje pred pristojnimi parlamentarnimi delovnimi telesi bodo tako moralo opraviti Kumer, Papič, Han, Brežan, Stojmenova Duh, Jevšek, Bratušek, Felda in Maljevac, ta pa naj bi se zvrstila že naslednji teden. Po odstopu Tatjane Bobnar ostaja še prosto mesto notranjega ministrstva, ki ga začasno vodi ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hojnik. Celoten postopek reorganizacije vlade naj bi bil zaključen v drugi polovici januarja. Državni zbor se bo z odstopom Kumra in Papiča, ki bosta po reorganizaciji vlade prevzela vodenje novih ministrstev in do tedaj opravljata tekoče posle, seznanil najpozneje 9. januarja. Takrat bo predvidoma Golob poslal listo kandidatov za spremenjene ministrske resorje, piše STA.

vlada-rs zakon-o-vladi reorganizacija zaslišanje ministri aleksander-jevšek