vestnik

Tudi Kocbek v vodstvu upokojenske stranke, na vidiku povezovanje z Gibanjem Svoboda

Rok Šavel, 10. 3. 2023
Bobo
Stranka Desus z novim vodstvom vodi pogovore z Gibanjem Svoboda o projektnem sodelovanju.
Aktualno

Po odstopu Ljuba Jasniča je Demokratična stranka upokojencev Slovenije (Desus) dobila novo (začasno) vodstvo, ki že vodi pogovore o sodelovanju z vladajočo stranko Roberta Goloba.

Desus, ki je na lanskih parlamentarnih volitvah izpadel iz državnega zbora, intenzivno išče nove načine za preživetje v spremenjenem slovenskem političnem prostoru. Ta je po veliki volilni zmagi Gibanja Svoboda v fazi konsolidacije - predvsem na levem političnem polu, kjer je položaj hegemona začela prevzemati vladajoča stranka premierja Roberta Goloba, ki je že "požrla" Stranko Alenko Bratušek in Listo Marjana Šarca, podobno pa je očitno želela, in verjetno še želi, storiti tudi z nekoč močnim Desusom.



Upokojenci namreč predstavljajo močno volilno bazo, saj jih je v Sloveniji več kot 600 tisoč, tudi Desus pa kljub izpadu iz parlamenta in vodstveni krizi danes še zmeraj premore več tisoč članov in okoli 70 lokalnih odborov.

c482c9fbfbb12ea0ecf09402f7e8ee69
Dani Mauko
Drago Kocbek pravi, da za zdaj ostaja v veljavi sklep organov stranke Desus, ki je zavrnil pobudo Gibanja Svoboda o priključitvi stranke.

PREBERITE ŠE: 

Reanimacija upokojenske stranke, ki je v Pomurju še pri močeh

Se bo Desus pripojil k Svobodi?



Stranka je še zmeraj aktivna tudi v Pomurju, na lokalnih volitvah je v pomurskih občinah osvojila skupno 9 svetniških mandatov, njen vplivni član pa je tudi Drago Kocbek, sicer občinski svetnik v Radencih. Po odstopu predsednika stranke Ljuba Jasniča in generalnega sekretarja stranke Bojana Potočnika, je svet stranke imenoval začasno vodstvo. Predsedniško funkcijo je prevzel Anton Rifelj, podpredsedniki pa so postali Milena Vrenčur, Silvester Gerdežič in prej omenjeni Kocbek. Tako je v marcu predvideni kongres, na katerem bi izvolili novo vodstvo, bil prestavljen na januar 2024, bodo pa v Desusu opravili kongres na daljavo, na katerem bodo potrdili nov statut in program stranke, nam je potrdil Kocbek, ki tudi vodi delovno skupino, ki vodi pogovore s stranko Gibanje Svoboda za "projektno sodelovanje".

Pa bo to vodilo k priključitvi Desusa k največji vladni stranki? Kocbek to zanika, saj upoštevajo sklep organov stranke, ki je odločil, da ne sprejme pobude Gibanja Svoboda po združitvi. "Na kak način bi lahko projektno sodelovali pa bomo videli v nadaljnjih pogovorih," je za Vestnik.si pojasnil podpredsednik Desusa.

robert golob
Sašo Švigelj / M24
V boj za glasove upokojencev se je intenzivno podala tudi vladajoča stranka premierja Roberta Goloba.


Svoboda dobiva seniorsko sekcijo


Boj za upokojenske glasove se je v zadnjem obdobju intenziviral, sploh ob aktivnostih nekdanjega poslanca SDS in tržiškega župana Pavla Ruparja, ki vodi proteste v obliki iniciative Glas upokojencev. V Gibanju Svoboda so tako na izvršnem odboru stranke odločili, da se znotraj stranke ustanovi seniorska sekcija, ustanovni kongres sekcije pa naj bi bil predvidoma v maju. Predsednik stranke in premier Robert Golob je sicer dejal, da hkratni pogovori o sodelovanju z Deusosom niso neposredno povezani z ustanavljanjem sekcije.

"Nenazadnje je problematika upokojencev prepomembna, da bi bila odvisna od tega, ali se bomo stranke med sabo nekaj dogovorile ali ne. Zato gremo z ustanovitvijo seniorjev naprej neodvisno od tega dogovora," je po seji izvršnega odbora povedal Golob.

desus gibanje-svoboda drago-kocbek politika povezovanje