vestnik

(FOTO) Konji tudi pred lendavsko cerkvijo

Jože Gabor, 26. 12. 2019
Jože Gabor
Blagoslovitev konj v Lendavi
Aktualno

Ob godu svetega Štefana, ki je zavetnik konjev, je pri cerkvi svete Katarine Aleksandrijske v Lendavi tamkajšnja župnija organizirala blagoslovitev konj.

Po sveti maši je konje blagoslovil lendavski župnik Martin Dolamič Konrad. Konjeniki so se s konji po blagoslovu še nekaj časa družili z obiskovalci, potem pa so odjahali do gostišča, kjer so organizirali druženje. Lastniki konjev so prijezdili iz krajev lendavske in dobrovniške občine. Dva konja pa sta bila tudi vprežena v kočijo.

blagoslovitev, konj
Jože Gabor
Blagoslovitev konj v Lendavi

Blagoslov konjev je tradicionalni dogodek, ki ga organizirajo po mnogih krajih v Sloveniji in tujin, katerega se udeležujejo konjerejci in ljubitelji konj. Nekoč, ko so konje potrebovali za kmečka opravila, je bilo teh plemenitih živali na takih srečanjih veliko več. V Sloveniji je o tem obredu prvič pisal Janez Vajkard Valvasor leta 1689, v Nemčiji pa ga zgodovinski viri omenjajo že v desetem stoletju. Po legendi naj bi sveti Štefan z znamenjem križa ukrotil divjega konja, kar simbolizira tudi zavezništvo med človekom in konjem.

štefanovo blagoslovitev