vestnik

Tudi na piknikih in prireditvah ne pozabite na ločevanje odpadkov

Saubermacher, 14. 6. 2024
Saubermacher
Zabojniki za odpadke
Aktualno

Smo v tistem delu leta, ko se odvija veliko javnih prireditev z večjim številom obiskovalcev. Ob organiziranju takih dogodkov ne smemo pozabiti na gospodarno ravnanje z odpadki, kar zahteva tudi veljavna zakonodaja.

Uredba o obvezni občinski GJS zbiranja komunalnih odpadkov nalaga, da izvajalec javne službe za čas trajanja javne prireditve na prostem, na kateri se pričakuje več kot 1000 udeležencev, na kraju prireditve zagotovi zabojnike za vsaj odpadni papir, vključno z odpadno embalažo iz papirja in kartona, odpadno embalažo iz stekla, odpadno embalažo iz plastike, kovin in sestavljenih materialov, mešane komunalne in biološke odpadke. Stroške ravnanja z odpadki, nastalimi na javni prireditvi, vključno z najemom, postavitvijo in uporabo zabojnikov ali vreč, plača organizator. Poleg tega mora ponudnik obrokov na javni prireditvi za svoje biološko razgradljive kuhinjske odpadke in odpadno jedilno olje, ki tam nastane, kot povzročitelj odpadkov iz gostinstva zagotoviti ravnanje v skladu s predpisi, ki urejajo ravnanje z biološko razgradljivimi kuhinjskimi odpadki in zelenim vrtnim odpadom ter jedilnim oljem.

Ne glede na število udeležencev morate tudi organizatorji manjših prireditev poskrbeti za celovito ravnanje z odpadki, pri čemer vam na pomoč priskočimo v podjetju Saubermacher - Komunala in vam posodimo opremo (stojala in zabojnike za ločeno zbiranje odpadkov), priskrbimo vreče za ločeno zbiranje odpadkov, vam svetujemo in poskrbimo za odvoz odpadkov.

Za pravilno ravnanje z odpadki pa ne pozabite poskrbeti tudi na domačih piknikih in praznovanjih. Že pred piknikom pripravite ustrezno označene koše ali vreče in tako goste napotite in spodbudite k sprotnemu ločevanju odpadkov. Da bo odpadkov manj, kupite nepakirano hrano brez nepotrebne embalaže, če je le možno, ne uporabljajte jedilnega pribora, krožnikov in kozarcev za enkratno uporabo, hrano shranjujte v posodah namesto v plastičnih vrečkah ali foliji, ponudite pijačo v povratni embalaži, če je na voljo voda iz javnega vodovoda, natočite gostom vodo iz pipe.

Hvala, da nam pomagate ustvarjati zdravo okolje.

Saubermacher-Komunala Saubermacher odpadki ločevanje pikniki prireditve