vestnik

Občina Šalovci bo dobila sredstva za romsko skupnost

Vestnik, 8. 1. 2021
Silva Eory
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Vlada Republike Slovenije je včeraj sprejela dokončen seznam 25 slovenskih občin, ki imajo evidentirana romska naselja in bodo upravičena do proračunskih sredstev za sofinanciranje uresničevanja ustavnih pravic stalno naseljene romske skupnosti, ki ga v 22. členu določa Zakon o finančni razbremenitvi občin (ZFRO). Med 25 občinami na seznamu je po novem še ena pomurska občina, in sicer Občina Šalovci.

Dvajset občin s seznama ima romskega svetnika, dodatnih pet občin na seznamu, na katerem je po novem tudi Občina Šalovci, pa ima evidentirana romska naselja. Med občine upravičenke do omenjenih sredstev so bile poleg šalovske občine dodane še občine Brežice, Ivančna Gorica, Ribnica in Škocjan. 

Dodane občine so tako po zakonu o lokalni samoupravi prepoznane kot občine z romskim prebivalstvom in so zato dolžne zagotoviti pravico Romom do predstavnika v občinskem svetu. 

497a6dac5569d6c496e7900594f65d2e
Branko Žunec
Fotografija je simbolična.

Med pomurskimi občinami so na seznamu poleg občine Šalovci tudi občine Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Kuzma, Lendava, Murska Sobota, Puconci, Rogašovci, Tišina in Turnišče, sicer pa so na tem seznamu še občine Črnomelj, Grosuplje, Ivančna Gorica, Kočevje, Krško, Metlika, Novo mesto, Ribnica, Semič, Šentjernej, Škocjan in Trebnje. 

Kot je zapisano v 20.a členu ZFRO, se občinam, ki imajo evidentirana romska naselja, iz državnega proračuna zagotovijo sredstva za sofinanciranje uresničevanja ustavnih pravic stalno naseljene romske skupnosti. Sredstva se bodo naštetim občinam za vsako proračunsko leto zagotovila v višini 3,5 odstotka primerne porabe občine. Omenjena sredstva se bodo občini nakazala v dveh obrokih, in sicer do 20. marca in do 20. septembra tekočega leta, še piše v členu. 

romska-naselja romska-skupnost sofinanciranje