vestnik

Tudi pomurski domovi za ostarele bodo prisiljeni dvigniti cene

Rok Šavel, 2. 7. 2023
Vanesa Jaušovec
Če država ne bo pravočasno intervenirala, bodo morali domovi dvigniti cene oskrbnin. To bo pa seveda najbolj prizadelo ravno starostnike in njihove svojce.
Aktualno

S prvim julijem se je iztekel zakon, ki je domovom za starejše subvencioniral del stroškov in omejeval dvig oskrbnin.

Domovi za ostarele po državi so z julijem ostali brez proračunskega sofinanciranja dela stroškov, ravno tako več ni v veljavi ukrep, ki je omejeval dvig oskrbnin za največ 4,5 odstotka. Posledično domovi za starejše v državi napovedujejo izredno uskladitev cenikov, tudi tisti, ki so nove cenike šele nedavno sprejeli. Namere so nam potrdili tudi v nekaterih pomurskih domovih.



Čaka se na državno intervencijo


Dom Kuzma predvideva dvig cene za približno pet do sedem odstotkov, nam je sporočila direktorica Jožica Baša. Ravno tako Zoran Hoblaj, direktor Doma starejših Rakičan, pravi, da bodo morali izvesti izredno uskladitev cen, v kolikor država ne bo več pokrila povečanih stroškov. S strani ministrstva so sicer šele prejeli izhodišča, zato se točni izračuni še pripravljajo. Predlog za uskladitev cen so v skladu z določili pravilnika o metodologijo za oblikovanje cen socialno varstvenih storitev in skladno z navodili ministrstva zaradi omejitve stroškov, ki vplivajo na oblikovanje cen, pripravili tudi v lendavskem domu za starejše, ki ga vodi Goran Kuzma.

V četrtek bo sicer v državnem zboru na sporedu izredna seja, na kateri bodo poslanci obravnavali predlog sprememb zakona o nujnih ukrepih za povečanje prihodkov upokojencev in omejitev dviga oskrbnin na področju socialnega varstva. V SDS namreč s premembo interventnega zakona predlagajo podaljšanje ukrepa proračunskega sofinanciranja in zagotovitev dodatnih sredstev za sofinanciranje stroškov storitev izvajalcem na področju socialnega varstva do konca letošnjega leta. Glasovanja o predlogu pa ne bo, ker ga je zavrnil že matični državnozborski odbor, a ministrstvo za solidarno prihodnost je napovedalo svoj predlog novega zakona, ki bi rešil navedeno problematiko. Predlog zakona še ni prišel na vlado, po poročanju STA, pa naj bi bil še v usklajevanju z ministrstvom za finance, ki mora dati zeleno luč za nov proračunski izdatek za sofinanciranje stroškov domov za starejše.

Prezasedeni in kadrovsko podhranjeni


Domovi za starejše se ne srečujejo le z morebitno novo finančno stisko, ampak z že znano kadrovsko problematiko in veliko zasedenostjo. Na to nenehno opozarjajo tudi v Skupnosti socialnih zavodov, kjer so nazadnje pozvali ministrstvo za zdravje, da z dopolnitvijo kadrovskih normativov in drugimi ukrepi domovom omogoči zaposlovanje dodatnih diplomiranih medicinskih sester. "V našem domu imamo velik problem s prostorsko stisko, kajti dnevno po storitvi institucionalnega varstva sprašuje vedno več ljudi. Močno se je povečalo tudi povpraševanje po začasnih bivanjih v času poletnih dopustov. Kadrovsko trenutno shajamo, vendar opažamo, da dobivamo vedno manj prošenj na razpisana delovna mesta," priznava Baša iz Doma Kuzma. V Domu starejših občanov Gornja Radgona, kjer izredne uskladitve cene oskrbe še niso naredili, ravno tako pritrujejo, da so ves čas polno zasedeni. "Zaenkrat težav s kadri nimamo, se pa bojimo, da se bo pomanjkanja kadra čez čas odražalo tudi pri nas, ko se bodo starejši zaposleni upokojili," so še poudarili za naš medij.

domovi-za-starejše dvig-cen stroški oskrbnina