vestnik

Tudi prihodnje leto finančna pomoč madžarske države

Majda Horvat, 5. 10. 2018
Aktualno

Pomurju prihodnje leto 1,5 milijona evrov, do zdaj razdelili skoraj tri milijone evrov za naložbe v kmetijstvo, turizem in gospodarstvo  

Madžarska vlada je sprejela sklep, da bo tudi prihodnje leto zagotavljala finančno pomoč države območjem, kjer živi manjšina. Za spodbujanje podjetniške iniciative ter za gospodarski razvoj na območju, kjer živijo pripadniki madžarske narodnosti v Sloveniji, bo prihodnje leto namenjenih 1,5 milijona evrov. Jožef Horvath, direktor Zavoda za regionalni razvoj madžarske narodnosti Profutura je povedal, da podrobnejših informacij o tem, kdaj naj bi zavod na osnovi omenjenega sklepa madžarske vlade objavil nov razpis, še ni mogoče podati, prav tako še niso opredeljeni novi razvojni cilji oziroma namembnost teh sredstev. So pa za sredstva, ki so jih prejeli doslej, že opravili dokončen obračun.
Tudi za lani je začetna odobrena finančna pomoč Madžarske znašala 1,5 milijona evrov, vendar je zaradi velikega zanimanja za ta sredstva že po prvem razpisu, ki je bil objavljen maja lani, število vlog ter zaprošenih sredstev preseglo razpisano vrednost. Zato je madžarska država zagotovila v drugi polovici leta dodatna sredstva v višini milijon evrov za kmetijstvo ter 482 tisoč evrov za gospodarstvo, kar so potem razdelili z drugim razpisom konec lanskega leta. V obeh razpisih so prejeli skupaj 349 vlog, subvencijo pa je prejelo 315 upravičencev in sicer za naložbe v kmetijstvu, turizmu in gospodarstvu.
Nataša Juhnov
Lendava, mesto, Fotografija Nataša Juhnov
finančna pomoč madžarska