vestnik

(OBČINA MORAVSKE TOPLICE) Tudi eni od najmanj zadolženih prisiljeni v večmilijonsko kreditiranje

Rok Šavel, 21. 1. 2024
Rok Šavel
Moravskotopliški župan Alojz Glavač je največ kritik na račun rebalansa slišal zaradi zadolževanja. Občina je namreč že konec lanskega leta najela milijon evrov kredita, letos pa še za 2,7 milijona evrov.
Aktualno

Zaradi neugodne finančne situacije bodo letos izvedli le najnujnejše investicije.

Moravskotopliški občinski svetniki so s tresočo roko na zadnji seji občinskega sveta v minulem letu sprejeli rebalans proračunov za leti 2023 in 2024. Prihodki preteklega leta so bili v rebalansu zmanjšani za dobrih 5,3 milijona evrov na 13,2 milijona evrov, odhodki pa so se zmanjšali za sedem milijonov evrov na dobrih 16 milijonov evrov. V letu 2024 se prihodki znižujejo za slabih 1,5 milijona evrov na okoli 16,6 milijona evrov, odhodki pa se povečujejo za dobra pol milijona evrov na dobrih 19,1 milijona evrov. Kot je povedal župan Alojz Glavač, so predlagane številke realne, v doslej veljavnih proračunih so bili predvideni najbolj optimistični scenariji. Izpadli prihodki v letu 2023 se nanašajo predvsem na javne razpise, kreditiranje in kapitalske prihodke. Na odhodkovni strani so na izvajanje proračuna vplivale predvsem negotovosti glede gospodarske rasti, višja inflacija in cene energentov ter povišanje cen v gradbeništvu. V rebalansu je bila upoštevana nova povprečnina za leti 2024 in 2025, ki znaša 725 evrov na prebivalca, obenem pa je prišlo do zamika večjih investicij, kot sta denimo večnamenska dvorana in ureditev središča Moravskih Toplic, ter številnih drugih.



Kot je pojasnil župan, bodo letošnje investicije večinoma nadaljevanje lanskih, ki so nujne, da bo življenje občanov v naseljih, kjer je potekala nadgradnja pomurskega vodovoda, znosno. Razprava se je vrtela predvsem o zadolževanju, saj je občina že konec lanskega leta najela milijon evrov kredita, letos pa predvideva novo zadolževanje v višini 2,7 milijona evrov. V obeh primerih je zadolževanje namenjeno plačilu tekočih transferjev in izdatkov, torej kritju razlike med prihodki in odhodki oziroma krpanju proračunske luknje. Slišati je bilo opozorila, da gre za zadolževanje za cestno infrastrukturo, kar ne prinaša dodane vrednosti, ravno tako so bili nekateri svetniki kritični do prestavljanja projektov v prihodnost in do vprašljive ocene prihodkov od prodaje občinskega premoženja. Občina Moravske Toplice namreč računa, da bo letos s prodajo nepremičnin, pri čemer gre v naravi za golfišča v uporabi družbe Sava Turizem, zaslužila štiri milijone evrov. Glavač je v odgovoru dejal, da se občina, ki sicer slovi kot ena najmanj zadolženih v državi, zadolžuje daleč pod zakonsko možnostjo in tudi ne za izvajanje obveznih nalog. Poudaril je še, da se hkrati vnaša varovalka, ki onemogoča županu in komur koli iz občinske uprave prevzem novih obveznosti, če za to niso zagotovljeni viri.



Nekaj več virov bo prišlo iz naslova nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, saj so na decembrski seji sprejeli spremembe odloka tako glede vrednosti točke, ki se v letošnjem letu zvišuje za 15 odstotkov, kakor tudi glede predmeta obračuna. Črtali so določilo o maksimalni velikosti nezazidanega stavbnega zemljišča, za katero se plačuje nadomestilo, s čimer se bo za izračun nadomestila upoštevala celotna površina nezazidanega stavbnega zemljišča in več ne bo omejitve površin do 400 kvadratnih metrov. 

občina-moravske-toplice seja-občinskega-sveta investicije zadolževanje