vestnik

Tudi v Pomurju in Porabju obeležili svetovni dan poezije

M. Ha., 25. 3. 2024
Generalni konzulat RS v Monoštru/FB
Svetovni dan poezije 2024 v Porabju.
Aktualno

Poeziji so se poklonili na različne načine

Minuli četrtek, 21. marca, so tudi v Pomurju različne institucije obeležili svetovni dan poezije z različnimi dogodki. V Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota so ta dan in ob mesecu vseslovenskega branja gostili pisateljico Gabrielo Babnik, ki je predstavil svoj šesti roman Tišina, polna vetra. Poleg tega so knjižničarji obiskovalcem ta dan podarjali izbrane natisnjene pesmi.

svetovni-dan-poezije, poezija
PiŠK/FB
Svetovni dan poezije 2024 v PiŠK.

V Splošni knjižnici Ljutomer so ta dan zbirali verze, v zameno zanje pa so obiskovalci dobili kavo. Skupaj so zapisali več kot 150 lepih misli, tem pa so dodali še 55 verzov, ki so jih zbrali v izposojevališču knjižnice na Razkrižju, zapisali so jih zbrani na srečanju za starejše odrasle in učenci OŠ Razkrižje. Starejši so ta dan medse povabili Olgo Majcen, prleško pesnico in ustvarjalko ljubiteljske kulture, ki jim je predstavila nekaj pesmi iz svojih pesniških zbirk, dogodek pa sta popestrila še domačina Irena in Drago Makovca, ki sta zbranim zapela stare razkriške pesmi, ki so se pele ob različnih priložnostih. 
Svetovni dan poezije so obeležili tudi v Gornji Radgoni. Na Trgu svobode so mimoidoče še nekaj dni vabili k branju pesniški okruški, ki so jih obesili na trgu, v mladinskem centru pa so izvedli delavnico iskanja poezije z združevanjem pesmi Rudolfa Maistra in časopisnih člankov. Sodelujoči so spoznavali poezijo borca za severno mejo, razmislili o pomenu meja in brezmejnosti ter kakšno vlogo imajo meje v naših življenjih. Delavnico je izvedla Nika Škof.  

svetovni-dan-poezije, poezija, gornja-radgona
Visit Radgona/FB
Svetovni dan poezije

Čez mejo, v Porabju, so na konzulatu v Monoštru ta dan organizirali dogodek z naslovom Kava povezuje, poezija poveže – litera po našen. Udeležili so se ga učenci in učitelji DOŠ Jožefa Košiča Gornji Senik, DOŠ Števanovci ter osnovne šole in gimnazije sv. Gotarda v Monoštru, mladi Porabci in Porabke, predstavniki Društva porabskih slovenskih upokojencev in drugi porabski Slovenci ter ustvarjalci iz Prekmurja. Gostje so pesem, ki so jo prinesli s seboj, zamenjali za skodelico kave, čaja ali kakava. 

svetovni-dan-poezije, poezija
Generalni konzulat RS v Monoštru/FB
Svetovni dan poezije 2024 v Porabju.

svetovni-dan-poezije, poezija
Generalni konzulat RS v Monoštru/FB
Svetovni dan poezije 2024 v Porabju.

svetovni-dan-poezije poezija