vestnik

Tudi v Pomurju imamo svoj Camino

Vestnik.si/STA, 22. 3. 2022
Sabina Barbarič
Jakobova pot
Aktualno

V Prekmurju in Prlekiji bodo oživili del Jakobove poti, saj romarska pot, najbolj znana kot El Camino v Španiji, poteka tudi skozi Slovenijo.

Oživitve štajersko-prekmurske veje Jakobove poti so se v sodelovanju z Društvom prijateljev poti sv. Jakoba Slovenija lotili v mreži lokalnih skupnosti, zavodov za turizem in turistično-informacijskih centrov, turističnega gospodarstva in podjetij na pomurskem območju.

Slovenski del poti se začne na Kobilju, kjer so tudi danes predstavili projekt. Idejni vodja projekta je Sabina Barbarič, ki je na poti v Španiji ugotovila, da bi lahko tudi v Sloveniji popotnikom ponudili potovanje, ki menda v vsakem pusti globoko sled. Župan Kobilja Darko Horvat in županja Ljutomera Olga Karba vidita pri tem dodatno priložnost za razvoj turizma in ohranjanje vrednot, pa tudi za novo povezovanje občin.

20220322_111059
Sabina Barbarič
Jakobova pot

Kobiljski predsednik turističnega društva Saša Fras je povedal, da je pri Kobilju edino mesto v Sloveniji, na katerem se srečata dve romarski poti, Jakobova in Martinova. Predsednik Društva prijateljev poti sv. Jakoba Slovenije Igor Vidmar pa je dodal, da slovenski del Jakobove poti letno prehodi okoli tisoč popotnikov, v prihodnje pa naj bi jih bistveno več, saj je pot po Sloveniji izjemno lepa.

Med drugim bodo pripravili film o Jakobovi poti v Pomurju in na Štajerskem, promocijski pohod za vse partnerje in novinarje 19. aprila na relaciji Ljutomer-Jeruzalem ter predstavitev ponudnikov ob poti pri dvorcu Jeruzalem. Nastal bo zemljevid trganke, v sodelovanju z Narodnim muzejem bo v krajih ob poti gostovala razstava Kristus Kralj, Društvo prijateljev poti sv. Jakoba Slovenija pa je že pregledalo pot in jo označilo z dodatnimi oznakami.

Nosilec vseh aktivnosti projekta je v sodelovanju z Društvom prijateljev poti sv. Jakoba Slovenija Agencija SIV. Pri projektu že sodelujejo občina Kobilje in tamkajšnje turistično društvo, občina ter zavod za okolje in turizem iz Dobrovnika, TIC Moravske Toplice, zavod za turizem Beltinci, občine Turnišče, Črenšovci in Ljutomer, zavod za turizem Ormož, pričakujejo pa tudi sodelovanje turističnega društva Ptujska Gora, zavoda za turizem Ptuj ter številnih ponudnikov ob poti.

20220322_110532
Sabina Barbarič
Jakobova pot

V Sloveniji imamo tri veje Jakobove poti. Osrednja, šentjakobska, teče po Dolenjski in Primorski od Slovenske vasi pri Obrežju do Trsta. Svetovišarska vodi iz Ljubljane prek Korenskega sedla v Avstrijo ali prek Svetih Višarij v Kanalsko dolino v Italiji ter naprej proti Composteli. Ogrska pot, kamor spada njena prekmursko-štajerska veja, pa poteka od Kobilja prek Ptujske Gore skozi Tuhinjsko dolino do Ljubljane. Romarji lahko na teh poteh spoznavajo zgodovino, kulturo, umetnost in ljudi.

Grob in kapelico sv. Jakoba so odkrili v 9. stoletju v Španiji, rodilo se je čaščenje apostola Jakoba in na njegov grob so začeli romati ljudje iz vse Evrope. Ta pot, v španščini camino pomeni pot, je bila središče, okoli katerega se je v srednjem veku združevala vsa Evropa.

Jakobova
Sabina Barbarič
Jakobova pot

jakobova-pot kobilje