vestnik

Tuji tovornjaki v Turnišču večkrat zapirajo pot. Se obeta rešitev?

Majda Horvat, 16. 2. 2023
Jure Kljajić
Lastnik črpalke doslej ni želel vlagati v ustrezno ureditev črpalke, čeprav se tu ustavlja ter toči gorivo vse več tujih tovornjakov.
Aktualno

Mariborsko podjetje Eoc bi lahko kmalu uredilo uvoz z druge strani

Tuji tovornjaki, ki v koloni čakajo na cesti za točenje goriva na črpalki Eco Oil, večkrat zaprejo krožišče in ovirajo avtomobilom vstop v naselje Turnišče z južne strani. Predvsem pa stoječa tovorna vozila povzročajo veliko nevarnost za nalet. Črpalka je le kakšen kilometer od avtocestnega izvoza, število tovornjakov, ki tu polnijo svoje rezervoarje, pa se je občutno povečalo po dvigu cene naftnih derivatov na Madžarskem. »Do sedaj smo lastniku črpalke trikrat predlagali spremembo uvoza, pa je to možnost vedno povezoval s stroški. Prav tako smo ga opozorili, da mora urediti parkirišče poleg črpalke, saj sedaj tovornjaki parkirajo kar na gramozu. Ravno prejšnji teden sem dvakrat govoril z lastnikom glede problematike dovoza na črpalko,« je povedal Borut Horvat, župan Občine Turnišče.



V reševanje problema so se vključili tudi policisti Policijske postaje Lendava, izvajali so nadzor in na tem odseku ceste urejali promet. »Opravljeni so bili tudi pogovori s predstavniki občine in predstavnikom bencinskega servisa glede iskanja rešitev za situacijo,« so sporočili iz policije. Na vprašanje, ali je tovornjakom v tranzitu tu sploh dovoljeno zapeljati z avtoceste, pri policiji odgovarjajo, da je v tem delu odseka ceste, ki vodi do bencinskega servisa, izvoz za tovorna vozila z avtoceste dovoljen.

počivališče-dolinsko, dars, postajališče, avtocesta, hitra-cesta
Jure Kljajić
Tuji tovornjaki, ki v koloni čakajo na cesti za točenje goriva na črpalki Eco Oil, večkrat zaprejo krožišče in ovirajo avtomobilom vstop v naselje Turnišče z južne strani.


Po informacijah enega od uporabnikov črpalke naj bi lastnik, to je mariborsko podjetje Eoc v lasti Wernerja Poteža, uredil uvoz na črpalko z druge strani. To pomeni, da bi tovornjaki zavijali mimo objektov podjetja Agrocorn proti Nedelici in s te ceste potem levo na črpalko. Pri lastniku smo želeli preveriti tudi informacijo, da naj bi črpalko prodajal, vendar nam je sporočil, da je trenutno v tujini in zadeve ne more komentirati, ker da v tem trenutku nima dovolj informacij.

Podjetje Eoc ima v Sloveniji štiri avtomatske bencinske črpalke, s prodajo goriv je leta 2021 ustvarilo dobrih 34 milijonov evrov prihodkov in čisti dobiček v višini 465 tisoč evrov. Postavitev bencinske črpalke v Turnišču je sovpadla z dokončanjem pomurske avtoceste, na tej lokaciji pa so jo lahko takratni vlagatelji zgradili zato, ker naj bi jim občina prodala parcelo in s tem omogočila postavitev objekta. To naj bi bilo po nekaterih informacijah povezano z dogovorom z vlagatelji o postavitvi črpalke tudi za osebne avtomobile. Toda zdajšnji župan pravi: »Glede črpalke Eco Oila žal v pogodbi ni nobenih zavez za vzpostavitev črpalke za bencin.« Župan Horvat pravi še, da je v javnem interesu, da ta črpalka postane običajna samopostrežna črpalka, ki bi jo lahko uporabljali tudi občani. Lastnik črpalke doslej ni želel vlagati v ustrezno ureditev črpalke, čeprav se tu ustavlja ter toči gorivo vse več tujih tovornjakov.

tovornjaki eoc zastoji