vestnik

Turnišče ima kupca za gospodarsko cono 

Majda Horvat, 30. 7. 2019
Majda Horvat
Župan Borut Horvat je povedal, da po prostorskem načrtu v gospodarski coni ne more biti dejavnosti, ki bi imela velik vpliv na okolje.
Aktualno

Vrednost naložbe naj bi bila 14 milijonov evrov, v štirih do petih letih naj bi zaposlitev dobilo do 400 ljudi

Na razpis turniške občine za javno zbiranje ponudb za nakup nezazidanih stavbnih zemljišč v gospodarski coni v velikosti 3,4 hektarja, ki je bil objavljen 5. julija, je prispela ena ponudba, in to za vse parcele znotraj kompleksa. Prijavo je oddalo podjetje Terramar, ki je registrirano v Kamniku in je z občino že pred objavo razpisa sklenilo pismo o nameri za nakup. Potencialni kupec je plačal predujem, ki je znašal deset odstotkov prodajne vrednosti, ta pa je 169 tisoč evrov oziroma pet evrov po kvadratnem metru. Gospodarska cona je le kilometer oddaljena od pomurske avtoceste in leži blizu krožišča pred vstopom v Turnišče oziroma na levi strani ceste proti Nedelici.


Občina bo zdaj preverila še nekaznovanost ponudnika in tudi, ali ima poravnane davke in prispevke, je povedal turniški župan Borut Horvat, potem pa bodo izdali sklep o izbiri in potencialnega kupca povabili na podpis pogodbe. V pogodbi bodo zajete tudi varovalke, ki jih je sprejel občinski svet. Kupcu dajejo leto dni časa, da pridobi gradbeno dovoljenje, gradnjo pa mora začeti najpozneje leto dni po pravnomočnosti gradbenega dovoljenja. Če naložbe ne bo izvedel, občina spet pridobi v last prodana zemljišča, kupcu pa vrne kupnino, vendar brez obresti in zmanjšano za kazen v višini 20 odstotkov kupnine.
Občina je v podrobnih prostorskih načrtih za gospodarsko cono opredelila tudi pogoj glede varovanja okolja, po katerem proizvodnja ne sme imeti pomembnega vpliva na okolje. To pomeni, da če bodo vlagatelji postavili tovarno za avtomobilsko proizvodnjo, ta ne bo smela vključevati lakirnice.


Župan podrobnosti o vlagateljih ne razkriva, potrdil pa je, da je nakup povezan z avtomobilsko industrijo, vendar niso več prepričani, da je v ozadju naložbe egiptovski kapital. Prav tako ni znova potrdil informacije, s katero je bil seznanjen občinski svet, da naj bi šlo za tovarno električnih avtomobilov.
Okvirna vrednost naložbe naj bi bila 14 milijonov evrov, v štirih do petih letih pa naj bi zaposlitev dobilo do 400 ljudi oziroma ob vzpostavitvi proizvodnje predvidoma 70. "V Občini Turnišče je stopnja brezposelnosti 12,1 odstotka, kar pomeni, da gre v primeru uresničitve projekta za dodatne priložnosti za zaposlitve," je povedal Horvat.
Občina Turnišče je svojo gospodarsko cono vključila v regijski dogovor o spodbujanju podjetništva, kar je bila najverjetneje prva informacija za potencialnega vlagatelja, ki je z občino sam navezal stik februarja letos.

majda horvat
Podjetje Terramar iz Kamnika je oddalo ponudbo za nakup celotne gospodarske cone v Turnišču. Kdo naj bi bil dejanski vlagatelj v vzpostavitev avtomobilske proizvodnje, ni znano.
turnišče gospodarska cona