vestnik

Turniška gospodarska cona: Vlagatelj že podpisal pismo o nameri

Majda Horvat, 15. 7. 2019
Majda Horvat
Prišel je vlagatelj, ki želi kupiti celotno gospodarsko cono v Turnišču. S tujimi partnerji bi postavili tovarno za električne avtomobile. Občina je še zadržana.  
Aktualno

Občina zadržana, saj ne pozna podrobnosti načrtovanega posla, vrednega kar nekaj milijonov evrov

Turniška občina je objavila poziv za javno zbiranje ponudb za nakup nezazidanih stavbnih zemljišč v gospodarski coni. Ta je le kilometer oddaljena od pomurske avtoceste in leži blizu krožišča pred vstopom v Turnišče oziroma na levi strani ceste proti Nedelici. Za nakup celotnega območja v velikosti dobre tri hektarje se namreč zanima podjetje, ki je z občino že tudi podpisalo pismo o nameri. Ime podjetja ne razkriva veliko, šlo naj bi za posredniško podjetje, ki s tujimi vlagatelji išče lokacijo za vzpostavitev proizvodnje električnih avtomobilov, vendar brez lakirnice. Okvirna vrednost naložbe naj bi bila 14 milijonov evrov, v štirih do petih letih naj bi zaposlitev dobilo do 400 ljudi.
Občina zemljišča prodaja za pet evrov po kvadratnem metru oziroma celoto za skoraj 170 tisoč evrov. Sklep o tem je skupaj s pogoji, ki so navedeni v razpisu, sprejel že tudi občinski svet. Prav zaradi preteklih slabih izkušenj s prodajo zemljišča v gospodarski coni, ko kupec naložbe ni začel, in ker posredniško podjetje ne želi razkriti podrobnosti sodelujočih pri poslu, so se svetniki odločili, da v pogodbo o nakupu vnesejo varovalke. Kupcu dajejo leto dni časa, da pridobi gradbeno dovoljenje, gradnjo pa mora začeti najpozneje leto dni po pravnomočnosti gradbenega dovoljenja. Če naložbe ne bo izvedel, občina spet pridobi v last prodana zemljišča in kupcu vrne kupnino, vendar brez obresti in zmanjšano za kazen v višini 20 odstotkov kupnine.
Razpis je odprt do 26. julija, v primeru ugodnega izida pa bo turniška občina nadaljevala tudi urejanje gospodarske cone, saj je projekt kot prednostna naložba že uvrščen v dogovor o razvoju pomurske razvojne regije do leta 2020, in sicer v sklop spodbujanje podjetništva. Njegova vrednost je skoraj 350 tisoč evrov, od tega je 255 tisoč evrov prispevek evropskega kohezijskega sklada in 64 tisoč evrov iz državnega proračuna, razliko zagotovi občina nosilka projekta.
turnišče