vestnik

Turniški gasilci brez primernega doma 

Majda Horvat, 13. 3. 2018
Majda Horvat
Mihael Miholič, predsednik (levo), in Gregor Škerget, poveljnik PGD Turnišče v tesnem prostoru med voziloma.
Aktualno

Čeprav občinski svet ni podprl predloga za preureditev objekta Rodovite, gasilci upajo na morebitno ponovno odločanje

Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Turnišče si že nekaj let prizadeva, da bi našlo za svojo dejavnost primernejše prostore. Obstoječi prostori so premajhni za vsa vozila in opremo in jo imajo zato spravljeno na več krajih po vasi. Sedanji gasilski dom je del stavbe v središču kraja, kjer je tudi sedež občinske uprave, v njem pa je prostor za dve gasilski vozili, za GVC 16/25 in GVM-1 s prikolico, večje vozilo, GVC 24/50, pa je shranjeno v garaži pri podjetju Planika. Do njega lahko pridejo samo po tovarniškem dvorišču, kar sicer ni težava, lahko pa se ta pojavi ob intervencijah, saj imajo ključe dvoriščnih vrat le trije gasilci in v ključnih trenutkih ne vedo takoj, ali je kateri od gasilcev že odšel po to vozilo.


47be084948bf4ce045de27279a8b56b7
Pgd Turnišče
Takšen gasilski dom si želijo turniški prostovoljni gasilci.


V sedanjih prostorih gasilci tudi nimajo sanitarij in prh, prostora pa ni niti za shranjevanje opreme, ki jo potrebujejo za tekmovanja. »Ta problem smo začasno rešili z najemom zabojnika, postavljen je na šolskem igrišču, torej na tretji lokaciji, šotor in še nekaj druge opreme pa imamo tudi kar po domovih članov,« pove Gregor Škerget, poveljnik turniških gasilcev. Škerget je bil do februarja tudi predsednik društva in skoraj ves svoj petletni mandat si je prizadeval, da bi gasilci dobili boljše razmere za delovanje. Rešitev so iskali že s prejšnjim županom, zadnji dve leti pa so intenzivno sodelovali z zdajšnjo županjo pri izbiri primerne lokacije in s projektantom pri pripravi zdajšnjega predloga, da bi v gasilski dom spremenili objekt, ki ga bo po prekinitvi najemne pogodbe z občino v kratkem zapustila Rodovita.


»Gasilci smo se strinjali z lokacijo, saj tako ostanemo v središču Turnišča in lahko ob intervenciji posredujemo vsi enakovredno in v podobnem času, kar je ključnega pomena. Ta lokacija nam je všeč tudi zaradi tega, ker bi tu lahko opravljali vaje, za tekmovanja pa uporabili sosednje igrišče. Prednost lokacije je tudi izhod na dveh straneh,« je povedal Škerget in enako Mihael Miholič, zdajšnji predsednik društva. Pomembno pa se jim je zdelo tudi to, da bi objekt, ki je v občinski lasti, s preureditvijo v gasilski dom dobil svoj pomen. Toda občinski svet tega predloga ni podprl. »Ni nam bilo lahko, čeprav smo glede na izjave nekaterih svetnikov prej nekaj takega celo pričakovali. Kljub temu si želimo, da bi imel občinski svet možnost ponovno odločati in bi projekt iskanja primernih prostorov za gasilce ostal v obravnavi v tem mandatu in sestavi občinskega sveta. Naša želja je torej, da se nastala situacija začne reševati,« je še povedal Škerget. Oba s predsednikom se tudi strinjata, da so se znašli v začaranem krogu, iz katerega pa je treba najti izhod.

1a83ebb29a6b1794a68fc78ddbd5c528
Nataša Juhnov
Turniški gasilci nujno potrebujejo primernejše prostore.


Turniški gasilci namreč nujno potrebujejo primernejše prostore in tudi smejo pričakovati pomoč. Občina je v preteklih letih že obnovila prostore gasilskih domov v Gomilici, Nedelici in Renkovcih, PGD Turnišče, ki je prvi posredovalec ob požarih in nesrečah v občini, pa na ureditev svojih čaka že od njene ustanovitve. Društvo zdaj šteje 140 polnoletnih članov, operativcev pa imajo štirideset.

pgd turnišče gasilci gasilski dom