vestnik

Učenci in učiteljici z OŠ Bogojina obiskali Turčijo

Vestnik.si, 25. 1. 2023
Arhiv OŠ Bogojina
Učenci OŠ Bogojina v Turčiji
Aktualno

Urili so se v programiranju

Osnovna šola Bogojina je vključena v projekt Erasmus+. S projektom želijo spodbuditi uporabo metode STEM v izobraževanju. STEM je kratica za znanost (S), tehnologijo (T), tehniko oz. inženirstvo (E) in matematiko (M). Cilj metode je uporabiti teoretično znanje z različnih področij v praksi. Poleg OŠ Bogojina so v projekt vključene še šole iz Romunije, Poljske, Italije, Grčije in Turčije.

oš-bogojina, erasmus+
Arhiv OŠ Bogojina
Učenci OŠ Bogojina v Turčiji

Nazadnje je mobilnost projekta STEM potekala od 28. novembra do 2. decembra 2022 v mestu Mersin v Turčiji. Dve učiteljici in pet učencev so se konec novembra zgodaj zjutraj odpravili proti Dunaju. Tam so z letalom odleteli do Istanbula, kjer so prestopili na letalo za Adano. Od Adane do Mersina so potovali z avtobusom. Čez cel teden so v projektnem centru potekale različne aktivnosti programiranja. Pri dejavnostih so učenci uporabljali Beebot robota. Spoznavali so prevodnike in izolatorje, pri čemer so uporabili Makey Makey učni set. Učenci so izdelovali enostavne sisteme s pomočjo modulov (senzorjev, LED, motorčkov itd.). Pri tem so uporabljali Twin Science set. S pomočjo Twin Science seta so izdelali avtonomno vozilo. Učenci so izdelali navodila za gibanje (telovadbo) robotov Meet Edison and mBot in uporabljali programske kode na microBit razvojni plošči ter programirali igre kamen-škarje-papir. S pomočjo programa Scratch so sprogramirali enostavno računalniško igrico, ki je imela dva nivoja. Programiranje v Scratchu se izvaja v vizualnem okolju, kjer so ukazi in strukture programskega jezika predstavljeni v obliki elementov, ki jih sestavljamo v celoto kot sestavljanke. Učenci so spoznavali delovanje in uporabo Arduino razvojne plošče, s katero so krmilili LED, sekvenčni LED in semafor.
Popoldnevi so bili namenjeni raziskovanju različnih krajev. Obiskali so kraj Silifke, znamenito zgodovinsko mesto Tarsus, ogledali so si dom in vodnjak sv. Pavla, videli so znameniti grad Device, ki stoji sredi morja, 200 metrov stran od obale. Obiskali so svetovno znano turško pokrajino Kapadokijo ter si ogledali podzemno mesto, ki je staro že 4000 let. "Ta izkušnja nam je dala veliko novih znanj in lepih doživetij. Spletla so se nova prijateljstva, spoznali smo druge kulture, načine življenja, navade, okušali dobrote turške kuhinje in se ogromno naučili," je o doživetju povedala ena od učiteljic Alenka Erjavec. 

oš-bogojina, erasmus+
Arhiv OŠ Bogojina
Učenci OŠ Bogojina v Turčiji

oš-bogojina, erasmus+
Arhiv OŠ Bogojina
Učenci OŠ Bogojina v Turčiji

oš-bogojina erasmus+