vestnik

Učenci OŠ Gornja Radgona obiskali Turčijo

M. Ha., 11. 3. 2024
Arhiv OŠ Gornja Radgona
Mobilnosti v Izmirju se je skupaj z učitelji spremljevalci udeležilo pet učencev OŠ Gornja Radgona.
Aktualno

Projekt Steklo navdušuje se bo sklenil aprila s srečanjem vseh udeležencev v Gornji Radgoni

Pet učencev 8. in 9. razredov OŠ Gornja Radgona se je skupaj s tremi učitelji spremljevalci in ravnateljem šole nedavno vrnilo iz Turčije, natančneje iz Izmirja, kjer so se mudili v okviru projekta Erasmus+ z naslovom Glas inspieres – Glas begeistert – Steklo navdušuje. Kot pove ime projekta, je bila rdeča nit dogajanja steklo. Učence iz Slovenije, Poljske, Romunije in Turčije je gostila šola Esrefpasa Anadolu Lisesi, partnerska šola v projektu. Učenci so med drugim prisostvovali konferenci lokalnih okoljskih strokovnjakov o tem, ali lahko plastika nadomesti steklo, sami pa so izvedli in predstavili raziskavo, ali je mogoče uporabiti manj plastike. Ustvarjali so tudi plakate na temo stekla, plastike in ponovne uporabe odpadnih materialov. Obiskali so podjetje Sedef, kjer sestavljajo lestence in ostala svetila iz stekla, v vasici Nazarköy so si ogledali delavnico izdelave steklenih okrasnih predmetov na tradicionalen način, med drugim jim je ostalo v spominu oblikovanje steklenih perlic v peči na 1200 stopinjah Celzija.

Na nekajdnevni izmenjavi v Turčiji pa ni ostalo samo pri s steklom povezanih vsebinah. Učenci so si z učitelji ogledali nekaj najpomembnejših turističnih znamenitosti Izmirja in okolice. Tako so se denimo s prvim dvigalom v Izmirju popeljali na zgodovinski opečnat stolp v okrožju Karatas z imenom Tarihi Asansör in si ogledali izmirski zgodovinski urni stolp Izmir Saat Kulesi, zgrajen leta 1901, se sprehodili po bazarju in si ogledali mošejo. Ogledali so si avtomobilski muzej KEY, kjer je na površini 7000 kvadratnih metrov razstavljena zbirka 84 avtomobilov in 44 motornih koles. Ogledali so si tudi ostanke antičnega mesta Efez, med njimi izkopanine mogočne knjižnice in amfiteater, ki je imel v času antike prostora za 25.000 obiskovalcev, pa muzej Ephesus Experience, ki je bil z naprednimi sistemi prikazovanja in visokokakovostnimi vsebinskimi tehnologijami nepozabno doživetje potovanja skozi čas. V Selcuku so si ogledali še mestni etnološki in arheološki muzej, muzej Atatürk, ki je posvečen Atatürkovemu političnemu življenju in zgodovini, na gori Bülbül v bližini Selcuka pa so si ogledali tudi Marijino hišo.

Projekt Steklo navdušuje se bo sklenil aprila, ko se bodo sodelujoči učenci in učitelji spremljevalci srečali v Gornji Radgoni.

oš-gornja-radgona erasmus+ steklo-navdušuje