vestnik

Učenci OŠ Sveti Jurij ob Ščavnici gostovali v Ivniku

Vestnik.si, 26. 2. 2023
Arhiv šole
Izmenjava v Avstriji.
Aktualno

Šest sedmošolcev Osnovne šole Sveti Jurij ob Ščavnici in tri učiteljice so se odpravile v avstrijski kraj Eibiswald (po slovensko Ivnik) na prvo izmenjavo v sklopu projekta Mi smo zelena prihodnost. Tega financira program Erasmus+, njegova cilja pa sta krepitev zdravega življenjskega sloga in spoznavanje kulturne dediščine drugega kraja, v povezavi z znanjem in sporazumevanjem v nemškem jeziku.

Sodelujoči učenci so se prvi dan spoznali na gostujoči šoli Musik-Mittelschule Eibiswald, nato pa se odpravili na pohod po okoliških hribih in uresničevali prvi cilj projekta. Naslednji dan je bil prav tako v znamenju pohodništva. Prehodili so precejšen del okolice kraja in spoznavali tamkajšnjo kulturno dediščino. "Na poti smo se družili z avstrijskimi vrstniki in utrjevali nemški jezik. Popoldan smo našli tudi čas za učne ure," so povedale Anita Zelenko, Eva Brunčič in Tanja Lovrec iz OŠ Sveti Jurij ob Ščavnici. Nadaljevale so, da so tretji dan izmenjave učenci gostujoče šole predstavljali svojo državo, znamenitosti domačega kraja in šolo. Učenci jurjevške šole pa so predstavili naravnogeografske in družbenogeografske značilnosti Slovenije, vizijo, projekte in značilnosti šole. Brunčičeva, ki poučuje nemščino, je povedala več o pouku nemščine v prvem razredu. Predstavitve so se zaključile s kvizom v aplikaciji Kahoot. 

oš-sveti-jurij-ob-ščavnici, izmenjava, avstrija
Arhiv šole
Izmenjava v Avstriji.

Vse je sprejel še župan Ivnika in predstavil občino ter digitalni program za prostorsko načrtovanje občine. Učenci na izmenjavi so si ogledali še uporabnost nove digitalne table za občane, spoznali ločevanje odpadkov in njihovo recikliranje. "Organizacijo ločevanja odpadkov smo primerjali med občinama Eibiswald in Sveti Jurij ob Ščavnici ter ugotovili, da sta podobni. Župan nas je tudi pogostil, mi pa smo se mu zahvalili za sprejem in predstavitev ter mu izročili simbolično darilo," so še dejale. 

Čas je bil tudi za ogled šole in sprejem ravnateljice. Gostje iz Svetega Jurija ob Ščavnici so ji v zahvalo izročili monografijo Sveti Jurij ob Ščavnici - prleške Atene. "Ker želimo sodelovati s šolo v Eibiswaldu še naprej, smo si razdelili semena, ki jih bomo posejali na šolskih gredicah in spremljali njihovo rast. Popoldne smo obiskali še knjižnico Grenzlandbücherlei Eibiswald," tako sogovornice. 

oš-sveti-jurij-ob-ščavnici, izmenjava, avstrija
Arhiv šole
Izmenjava v Avstriji.

Zadnji dan izmenjave je bil namenjen ekskurziji v Gradec, kjer so si ogledali otok, znan kot Murinsel, se po stopnicah povzpeli do Schlossberga in 28 metrov visokega stolpa z uro (Uhrturm). Z njega so imeli lep razgled na mesto. Sprehodili so se tudi do dvojnih stopnic, ki veljajo za kamnoseško mojstrovino, in do glavnega trga z mestno hišo in vodnjakom. Pot se je zaključila pred Operno hišo, nato pa je bil čas za povratek v Eibiswald, kjer so se učenci poslovili od avstrijskih prijateljev in se polni vtisov vrnili domov. 

oš-sveti-jurij-ob-ščavnici izmenjava ivnik