Pod okriljem Turistične zveze Slovenije je na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Radenci potekalo eno od šestih regijskih izborov v sklopu 15. tekmovanja za zlato kuhalnico, ki jo krovna zveza prireja skupaj s Turistično gostinsko zbornico Slovenije in Društvom kuharjev in slaščičarjev Slovenije. Gre za tekmovanje, ki je namenjeno učencem osnovnih šol od 6. do 8. razreda, vključuje pa pisni izdelek oziroma recepturo z opisom postopka za pripravo jedi in brezalkoholnega napitka ter praktični del priprave določenih nacionalnih jedi, ki ga izvede štiričlanska ekipa.
Preberite še
Odpri v novem zavihkuV Lendavi razstava 30 fotografij v črno-beli tehniki
V galeriji Muzeja meščanstva v Lendavi je na ogled fotografska razstava Zorana Kolarića, ki prihaja iz sosednjega Čakovca na Hrvaškem in je član Fotokluba Zagreb.
Na tekmovanju v Radencih je sodelovalo sedem osnovnih šol (OŠ), in sicer OŠ Beltinci, OŠ Cvetka Golarja Ljutomer, OŠ Križevci pri Ljutomeru, OŠ Sveti Jurij ob Ščavnici, OŠ Stročja vas, OŠ Tišina in OŠ Miklavž pri Ormožu. Učenci omenjenih šol so letos tekmovali v pripravi knapovskih okusov oziroma jedi, ki so jih pripravljale rudarske družine. Štiričlanske ekipe so tako morale pripraviti toplo predjed funšterc, piščančjo obaro z žitnim vložkom, kot so žličniki, cmoki in podobno, prav tako pa so morali pripraviti brezalkoholni hladni napitek na osnovi mešanice kavnih nadomestkov. Pri delu so pod vodstvom svojih mentorjev pokazali veliko zbranosti, ustvarjalnosti, spretnosti in dobrih kulinaričnih idej.
Pripravljene jedi so morali učenci ob koncu tekmovanja servirati, hkrati pripraviti razstavno mizo, vse jedi pa ob pogrinjkih predstaviti komisiji, ki so jo letos sestavljali Danilo Kozar, Srečko Koklič, Zdenka Tompa, Dušan Zelko in dijak Denis Ploj. Komisija je OŠ Tišina in OŠ Miklavž pri Ormožu podelila zlato priznanje, tišinska šola se je uvrstila na državno tekmovanje, ki bo v sklopu Gostinsko turističnega zbora Slovenije potekalo novembra letos. Preostale sodelujoče šole so prejele srebrno priznanje.