vestnik

Učenka OŠ Sveti Jurij ob Ščavnici osvojila zlato Cankarjevo priznanje

Vestnik.si, 29. 3. 2023
Osebni arhiv šole
Lara Rozmarič osvojila zlato Cankarjevo priznanje.
Aktualno

Lara Rozmarič je dosegla tretje najvišje število točk na državni ravni Cankarjevega tekmovanja in s tem osvojila zlato priznanje.

Državno tekmovanje se je odvijalo na dveh lokacijah po Sloveniji, na tej stopnji pa je tekmovalo 176 devetošolcev. Najboljši učenci so v pisanju razlagalnega spisa morali poznati pesniško zbirko Vinka Möderndorferja z naslovom Romeo in Julija iz sosednje ulice. Zbirko so brali v povezavi s krovno temo letošnjega tekmovanja Rime srca, ritmi sveta, kjer je bila v ospredje postavljena ljubezen, torej čustvo, ki ga med najstniki spremljajo dotiki, sramežljivost, nerodnost, vznemirjenost, ljubosumje, negotovost, pa tudi sreča, hrepenenje, poljubljanje. Vse našteto in še veliko več se je odražalo v izbrani pesniški zbirki, kjer pa je pesnik mladim bralcem ponudil nešteto možnosti, da sami raziščejo svoje življenje v času zaljubljenosti s pomočjo 38 pesmi in kratkega dramskega besedila Romeo in Julija s podnaslovom Tragedija s hollywoodskim koncem. 

Že v lanskem šolskem letu je sodelovala na Cankarjevem tekmovanju, se uvrstila na državno stopnjo, a ji je zmanjkala točka do srebrnega priznanja. Letos sta se z mentorico Lidijo Jarc odločili, da se bosta od začetka šolskega leta postopoma pripravljali na vsako stopnjo posebej.

Z odlično interpretacijo, izvrstnim slogom pisanja, bistrostjo razmišljanja in odgovornostjo zastavljenega cilja je Lari uspelo, saj je komisija njen spis ocenila s kar 47 od 50 možnih točk

"Letos sem bila med osmošolci in devetošolci na naši šoli edina učenka, ki sem tekmovala za Cankarjevo priznanje. Najprej mi je bilo neprijetno imeti priprave sama, saj smo si tekmovalke v prejšnjih letih izmenjevale mnenja, si pomagale, dopolnjevale zapiske. Letos tega ni bilo. Bila sem samo jaz, s svojimi mislimi, s svojimi občutki. To leto sem brala pesniško zbirko Romeo in Julija iz sosednje ulice pesnika Vinka Möderndorferja. Njegove pesmi govorijo o najstniški zaljubljenosti, s katero si nisem najbolj blizu. Najprej se mi je zdelo, da ne bom mogla napisati primernega spisa, saj o zaljubljenosti ne vem veliko. Priznam, da je bilo na začetku težko, ker je spis moral temeljiti na mnenju in razmišljanju. Ampak s pomočjo pohval, nasvetov in vzpodbud mentorice Lidije Jarc je bil vsak moj naslednji spis vedno boljši. To mi je dalo dodatno motivacijo in večjo samozavest. Z mentorico sva predelali vse teme, ki bi se lahko pojavile na tekmovanju. Zapisovala sem svoja razmišljanja o njih, mentorica mi je poiskala še dodatna gradiva, članke, intervjuje … in povedala svoje mnenje, da sem lahko svoje izdelke še izpopolnila. Tako sem se zavedala, da sem odlično pripravljena in me na državnem tekmovanju ne bo moglo nič presenetiti. Bila sem veliko bolj mirna in sproščena, ker sem vedela, da sva obe z mentorico dali vse od sebe. Vedela sem tudi, da sem od prvega napisanega spisa do zadnjega zelo napredovala. Vseeno pa nisem pričakovala takšnega uspeha na državnem tekmovanju. Z njim je poplačan ves trud, ki sem ga vložila v priprave. Vesela sem, da je moje mnenje dobilo pomen. Zahvaliti se moram mentorici, ki me je ves čas vzpodbujala in podpirala ter tudi sama pripravam namenila veliko truda in lastnega prostega časa. Srečna sem, da je bila z menoj na tej poti, da mi je zaupala in mi pomagala miselno zrasti. Hvaležna sem tudi moji družini in prijateljem, ki so verjeli vame. Nenazadnje pa tudi Vinku Möderndorferju, da je napisal pesniško zbirko, saj sem prav zaradi nje začela razmišljati o ljubezni in zaljubljenosti. Spoznala sem sebe. In lepoto Cankarjevega tekmovanja. Zame je bila življenjska izkušnja, ki je drugi učenci niso doživeli. Spoznala, doživela in začutila sem jo samo jaz. In prav zato je meni neprecenljiva," je ob uspehu zapisala Lara. 

Na Larin dosežek so vsi zelo ponosni, še posebej njena mentorica.

sveti-jurij-ob-ščavnici osnovna-šola-sveti-jurij-ob-ščavnici oš-sveti-jurij-ob-ščavnici cankarjevo-priznanje cankarjevo-tekmovanje