vestnik

V Ukrajini prekinitev ognja, da bi civilisti zapustili oblegana mesta

Vestnik, STA, 8. 3. 2022
Reuters
V Evropsko unijo se je zaradi vojne v Ukrajini zateklo že več kot milijon beguncev.
Aktualno

Ukrajinska vojaška obveščevalna služba je sporočila, da je bil v bojih okrog Harkova ubit 45-letni ruski general Vitalij Gerasimov, sicer veteran bojev v Čečeniji in Siriji. Leta 2014 je sodeloval tudi v ruski okupaciji polotoka Krim.

Rusija novice še ni komentirala, če je resnična, pa je to že drugi ruski general, ki ga je doletela smrt med napadom na Ukrajino. Prvi, ki je končal kariero v Ukrajini je bil general Andrej Suhovecki, poveljnik ruske 7. zračne divizije, ki je prav tako v veteran bojev v Siriji.

Za srečanje obeh predsednikov

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je na ukrajinski televiziji dejal, da bo na srečanju z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom v četrtek v Turčiji predlagal srečanje med ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. "Želimo si pogovora med predsednikom Ukrajine in Vladimirjem Putinom, ker je on tisti, ki sprejema končne odločitve," je dejal Kuleba. Zelenski je sicer že večkrat predlagal srečanje in pogovor s Putinom preden se je ruski predsednik odločil za napad na Ukrajino. Zelenski ga je klical v Kremelj tudi tik pred invazijo, vendar mu Putin ni dvignil telefona.

Ruska vojska je po lastnih navedbah danes v Ukrajini začela spoštovati prekinitev ognja, tako da imajo civilisti v Kijevu, Černihovu, Sumiju, Harkovu in Mariupolu možnost zapustiti oblegana mesta. Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je prekinitev ognja v veljavo stopila ob 10. uri po moskovskem času (ob 8. uri po srednjeevropskem). Rusija je humanitarne koridorje predlagala že ponedeljek, večinoma pa naj bi vodili v Rusijo oziroma Belorusijo, zato so ukrajinske oblasti predlog označile za nemoralen. Zagotavljanje humanitarnih koridorjev je bilo tudi v ospredju ponedeljkovega tretjega kroga pogovorov med predstavniki Rusije in Ukrajine v Belorusiji.

ruski vojaki ukrajina pf
Profimedia
Ruski vojaki v Ukrajini


Ruski veleposlanik pri ZN Vasilij Nebenzija je v New Yorku ob koncu zasedanja Varnostnega sveta Združenih narodov o Ukrajini dejal, da Ukrajincev ne bodo silili, da gredo v Rusijo. Najhuje je sicer v Mariupolu ob Azovskem morju, kjer je v obleganem mestu okoli 200.000 ljudi, prekinjene so dobave elektrike in vode. Po podatkih Mednarodnega Rdečega križa naj bi bile poti iz mesta minirane. Ljudje iz Marioupola naj bi se imeli možnost umakniti v ukrajinsko Zaporožje oziroma proti Rostovu na Donu v Rusiji.

Ukrajinske oblasti so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v mestu organizirale zbirne točke, s katerih naj bi ljudi z avtobusi in avtomobili odpeljali na varno. O podrobnostih so se v ponedeljek na pogovorih v Belorusiji dogovorili predstavniki Rusije in Ukrajine.

Harkov
Reuters
Ukrajinska vojaška obveščevalna služba je sporočila, da je bil v bojih okrog Harkova ubit 45-letni ruski general Vitalij Gerasimov.

ukrajina rusija vojna