vestnik

Ukrajinci, ki živijo v Pomurju, so se družili v Ljubljani

Vestnik.si, 7. 12. 2022
Osebni arhiv
Ukrajinke, ki so se odpravile na izlet v Ljubljano, so prisostvovale tudi predstavitvi knjige Svetlane Oletič.
Aktualno

Društvo Svobodna Ukrajina je v sodelovanju z Lions klubom Murska Sobota Ukrajinkam, živečim v Pomurju, in njihovim otrokom omogočilo izlet v Ljubljano.

Številni Ukrajinci, ki jih je vojna v državi prisilila, da so zapustili svoje domove in našli zatočišče tudi v Sloveniji, so se povezali, se začeli družiti in si pomagati na različne načine. Ena najaktivnejših Pomurk, ki svojim rojakom vedno priskoči na pomoč, je Svetlana Oletič, sicer tudi Ukrajinka, ki se povezuje z različnimi posamezniki in organizacijami, da bi tako še bolj pomagala pomoči potrebnim. 

Skupaj z Lions klubom Murska Sobota so tako že oktobra organizirali tek miru, prijateljstva in harmonije, tam zbrane prostovoljne prispevke pa so namenili društvu Svobodna Ukrajina, ki je v začetku decembra avtobus, poln Ukrajink in njihovih otrok, popeljal na izlet in druženje v Ljubljano, del denarja pa so namenili za bone enega od trgovskih centrov, ki so jih podarili Ukrajinkam v Sloveniji. 

Na izletu v Ljubljani so si udeleženci ogledale Mestno knjižnico Ljubljana, v Fužinah pa so se udeležile tudi predstavitve knjige Svetlane Oletič Življenje gre naprej. Predstavitev, ki je potekala v slovenskem in ukrajinskem jeziku, je organizirala Olga Perić, predavateljica ukrajinščine in književnosti, prevajalka ter samostojna novinarka, dogodek pa je popestrila ukrajinska pevka iz Murske Sobote Ekaterina Jurčuk, ki nastopa z umetniškim imenom Yokodo. 

svetlana-oletič, ukrajinke, izlet-v-ljubljano
Osebni arhiv
Ukrajinke, ki so se odpravile na izlet v Ljubljano, so prisostvovale tudi predstavitvi knjige Svetlane Oletič.

Po predstavitvi so se udeleženci odpravili v center prestolnice, kjer so ob soju prazničnih luči ter dobrot, ki jih ponujajo praznične stojnice, uživale v medsebojni družbi. 

Med izletom so sklenile, da bodo za Ukrajince, ki ostajajo brez elektrike, začeli izdelovati sveče v sodelovanju z Ljudsko univerzo v Ormožu, akcija bo potekala ob četrtkih od 9.30 dalje, sveče pa bodo izdelovali iz že uporabljenega voska. 

svetlana-oletič ljubljana predstavitev-knjige lions-klub-murska-sobota