vestnik

V Sloveniji 275 okužb, ukrepi za omejitev širjenja koronavirusa se bodo stopnjevali

Vestnik, 17. 3. 2020
Bobo
Po seji sveta za nacionalno varnost
Aktualno

Svet za nacionalno varnost se je ponovno sestal v luči sprejemanja novih ukrepov za omejitev širjenja koronavirusa. Izjave so podali predsednik vlade Janez Janša, predsednik države Borut Pahor, predsednik Državnega zbora Igor Zorčič. V Sloveniji je bilo v torek do 14. ure potrjenih 275 okužb s koronavirusom, skupno je bilo opravljenih 7587 testov.

Vlada bo v naslednjih dneh nekatere ukrepe stopnjevala, kot je poudaril Janša, pa so naklonjeni učinkovitim, vendar deloma selektivnim ukrepom. "Vsega se z dekreti in zakoni ne da urediti. To, kako bomo upočasnili širjenje virusa, je odvisno od tega, kako se bomo sami zavedali te nevarnosti in ustrezno reagirali. Vsem, ki so sodelovali na Seji sveta za nacionalno varnost, smo obljubili sodelovanje pri sprejemanju teh ukrepov," je povedal predsednik vlade. V prvem koraku bodo sprejeti najnujnejši zakonski ukrepi, ki so potrebni prej kot kasneje, v drugem koraku pa bo narejen zakonodajni paket, ki ga pripravljamo od danes naprej, je še pojasnil. 

K besedi je pozval tudi Boruta Pahorja, ki je povedal: "Težko bo, ampak na koncu bomo uspeli. V to sem prepričan, ker ocenjujem, da pristojne oblasti in službe ravnajo po najboljših močeh, in drugič, ker ti ukrepi naletijo na razumevanje ljudi." 

DZ je sprejel nekaj pravil, ki se tičejo preprečevanja širjenja novega koronavirusa. Kot je pojasnil predsednik DZ Igor Zorčič, so slovenski državljani vpričo vseh ukrepov na nekaterih področjih omejeni, tam kjer prej niso bili. "Ključno v tem momentu je, da je vsa politika v zvezi z ukrepi, ki se sprejemajo, enotna," je še poudaril. 

Na konferenci po Seji sveta za nacionalno varnost so se dotaknili tudi zalog zaščitne opreme. V prihodnje bodo vse napore usmerili v to, da zaloge povečajo, že za sredo so napovedane milijonske nabave mask, je povedal Matej Tonin, minister za obrambo. Tudi oskrba s hrano naj ne bi bila motena, kot je pojasnil minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in dodal, da so v zaključni fazi tudi ukrepi, s katerimi bodo omogočili podjetjem, da bodo preživela to krizo. "Interventni zakon bo zajel mala, velika in srednja podjetja ter tudi samostojne podjetnike," je povedal in pojasnila, da ocenjujejo, da ni potrebe po popolni prepovedi proizvodnje, saj so podjetja zagotovila, da spoštujejo zdravje in varnost ljudi. 

seja-sveta-za-nacionalno-varnost janez-janša