vestnik

Cvetka Hojnik nagrajena na Bienalu risbe OSTEN v Skopju

STA, Vestnik.si, 24. 2. 2023
Arhiv Cvetke Hojnik
Cvetka Hojnik
Aktualno

Umetnica Cvetka Hojnik je na mednarodnem Bienalu risbe OSTEN 2022, ki poteka v Skopju v Severni Makedoniji, prejela zlato nagrado OSTEN. Nagrade so umetnikom podelili v sredo ob odprtju razstave Bienala risbe OSTEN in 54. svetovne galerije karikatur v Narodni galeriji Severne Makedonije Cifte Hammam.

Kot je v imenu umetnice sporočila Renata Lovrak, se je na vabilo organizatorja 54. bienala risbe OSTEN odzvalo 336 umetnikov iz 52 držav, ki so predložili 1035 del. Selektor Emil Aleksiev je v ožji izbor uvrstil 148 umetnikov, med njimi Cvetko Hojnik. Tričlanska mednarodna strokovna žirija, ki so jo sestavljali Lars Kaerulf Moller iz Danske, Mario Pieroni iz Italije in Maria Tsantsanoglou iz Grčije, pa je nato Cvetko Hojnik uvrstila med 70 finalistov.

Umetnica je ob prevzemu nagrade povedala: "Vesela sem, da je mednarodna žirija prepoznala moje delo kot delo, ki nosi specifično avtorsko oznako. Nagrada mi izredno veliko pomeni, še posebej ob tako velikem številu sodelujočih iz celega sveta. Sprejemam jo kot povratno informacijo o mojem ustvarjanju in je potrditev mojega dela v mednarodnem merilu."

Razstavo je odprl predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, ki je včeraj za nagrajene umetnike pripravil tudi sprejem.

Bienale risbe OSTEN neguje sodobno risbo v njeni najširši definiciji. Prednost daje delom, ki lomijo stare in iztrošene umetniške matrice in delom, ki imajo specifično avtorsko oznako ali nakazujejo poskus preseganja ustaljenih akademskih pravil. Bienale odpira možnost premikanja konvencionalnih meja, tako na področju uporabe risarskih tehnik in materialov kot tudi na področju ustvarjalne svobode izražanja.

Dela Cvetke Hojnik bodo od 30. marca na ogled v Galeriji Velenje, kjer s kustodinjo Mileno Koren Božiček pripravlja pregledno razstavo zadnjih desetih let z naslovom Odtenki črnine.

umetnost nagrada cvetka-hojnik