vestnik

Uniforme si morajo delavci kupiti sami

Timotej Milanov, 5. 6. 2018
Nataša Juhnov
Zaposlenim v hotelu Diana vodstvo dolguje regres. fotografija nataša juhnov
Aktualno

Zaposleni v hotelu nezadovoljni zaradi neizplačanega regresa in nizkih plač

Med zaposlenimi v murskosoboškem hotelu Diana vlada nezadovoljstvo. Kot so nam povedali, jim vodstvo hotela dolguje regres za leta 2015, 2016 in 2017. Skupno naj bi se nabralo že skoraj 2800 evrov bruto na posameznega zaposlenega.

V Diani tudi sindikalisti

Kot smo izvedeli, so o tej zadevi v družbi razpravljali že lani in oktobra tudi dosegli dogovor med vodstvom in zaposlenimi, po katerem naj bi jim neizplačani regres začeli izplačevati po delih. Kot je razvidno iz dopisa, ki smo ga prejeli v uredništvu in ga je vodstvo družbe poslalo sindikatu, si v podjetju prizadevajo najti investitorja, ki bi kupil tako nepremičnino kot družbo in jo dokapitaliziral, s tem pa bi prišli do potrebnih sredstev za izplačilo regresa. »Vsak skrajni ukrep lahko izzove konec podjetja in takrat ne bo niti obročnega izplačevanja regresa, dokler pa delamo in obratujemo, lahko vedno upamo, da bo regres nekoč v celoti poplačan,« je v dopisu zapisala direktorica Olga Belec. Kot pravijo delavci, so od sprejetja tega dogovora dobili izplačanih samo dvakrat po 150 evrov za leti 2015 in 2017 ter še enkrat po 100 evrov za leto 2017. Zaradi razmer v podjetju je delovna inšpekcija lani družbi izdala štiri plačilne naloge v znesku 7000 evrov. »Ta znesek bi lahko nakazali zaposlenim in tako še bolj zmanjšali dolg regresa, zdaj pa spet ne bomo mogli,« je takrat zapisala Belčeva, ki danes pravi, da delavcem redno po mesečnih obrokih izplačujejo regres, ki jim ga dolgujejo za omenjena leta. Sama meni, da na zadevo opozarjajo posamezni zaposleni, ki ji želijo osebno škodovati. Pri tem še pove, da so delavcem po prevzetju družbe izplačali regres za leta 2012, 2013 in 2014. »Ko sem leta 2013 kupila družbo od Jožeta Pipenbaherja, sem to naredila zato, ker nisem želela, da bi končali v stečaju. Vedno se trudim, da dobijo delavci vse plačano, če pa bi takoj izplačali vse, kar jim dolgujemo, bi bilo podjetje nelikvidno. Takrat smo tudi sklenili neformalni dogovor z zaposlenimi, da bomo morali vsi nekoliko zategniti pasove, večina jih to tudi razume.«


Na sestanku v Diani so se zaradi tega ta teden mudili tudi predstavniki Sindikata gostinstva in turizma. »Direktorico smo opozorili, da je regres iztožljiva kategorija in da ga je treba poravnati. Dogovorili smo se, da bodo v družbi pripravili izračun celotnega zneska regresa za vse delavce, potem pa bomo videli, v kolikšnih obrokih bi bil lahko ta izplačan do konca leta. Pričakujemo, da bodo to naredili hitro,« pravi generalna sekretarka sindikata Karmen Leban. Letošnji regres po besedah Lebanove družba delavcem izplačuje po 100 evrov mesečno. »Opozorili smo, da to ni dobro za zaposlene, saj ti nimajo občutka, da so dobili regres, če ta ni izplačan v enotnem znesku.«

Zadnje obleke dobili pred desetimi leti

V Diani je trenutno okoli 40 zaposlenih, ti opozarjajo tudi na nizke plače, ki naj bi se gibale okoli 700 evrov. »Še zdaleč nimamo minimalnih plač, mogoče čistilke, sicer so plače v skladu s kolektivno pogodbo in določenimi tarifnimi razredi,« pravi Belčeva. A so predstavniki sindikata prišli v Mursko Soboto tudi zaradi nekaterih okoliščin glede plač, za katere Lebanova pravi, da so v nekaterih primerih minimalne. »Gre za vprašanje uskladitve plač z aneksom in za preverjanje plačilnih list, saj nekatere stvari niso bile posebej jasne, to smo sedaj rešili,« pravi Lebanova, ki še pove, da jim je Belčeva opisala situacijo v družbi, ki jo je prevzela v slabem stanju. »Če se ne bi mogli o ničemer dogovoriti, bi o tem obvestili inšpekcijo za delo, ki jih je že obiskala in kaznovala, ali pa bi mi vložili tožbe,« je nedvoumna sekretarka sindikata.
Zaposleni še opozarjajo, da si morajo sami kupiti delovne uniforme, ki po njihovih besedah v nekaterih primerih stanejo čez 100 evrov. »Gre za brezrokavnik, bluzo in suknjič, vendar si suknjičev ne damo več delati, ker je to za nas prevelik strošek. Zadnje uniforme smo dobili pred desetimi leti,« nam je povedala zaposlena, ki želi ostati neimenovana. »Obleke naročamo v skladu s pravilnikom, ko pride nov delavec, mu ne damo obleke takoj, temveč čez nekaj časa. Je pa res, da delovne obleke ukinjamo, kar verjetno koga moti,« odgovarja Belčeva, ki pojasnjuje, da delovne obleke potrebujejo samo natakarji, kuharji in receptorji. »Ti jih imajo, preostali jih ne potrebujejo, tudi meni nihče ne kupi obleke,« še pove. Problem naj bi bil, po besedah zaposlenih, tudi izkoriščenje presežnih ur, kar Belčeva zanika. Lebanova pravi, da jim je Belčeva zagotovila, da zaposleni te redno izkoriščajo, kar je, po besedah sindikalistke, tudi v interesu družbe, saj bi sicer morala delavcem presežne ure izplačati.
Kot smo že poročali, je hotel Diana trenutno tudi v postopku prodaje, prodaja ga ljubljanska družba Heta Asset Resolution in naj bi zanj že imela kupca, ta naj bi po naših informacijah zanj odštel okoli 1,2 milijona evrov. Belčeva pravi, da so tudi sami še vedno v igri za nakup objekta. Družba Hotel Diana je lansko leto, v katerem je imela 1,4 milijona evrov prihodkov, končala s skoraj 24 tisoč evri dobička, ob koncu leta pa je imela še za milijon evrov izgube iz preteklih let.
hotel Diana