vestnik

Upokojencem danes za 5,2 odstotka višje pokojnine

Vestnik.si, STA, 28. 2. 2023
Pixabay
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Tako kot običajno na zadnji delovni dan v mesecu bodo danes nakazane pokojnine za tekoči mesec, ki pa bodo 5,2 odstotka višje. Svet pokojninskega zavoda jih je namreč pred dvema tednoma redno uskladil v skladu s sistemskim zakonom. Hkrati bo nakazan poračun od 1. januarja. Za to uskladitev bo na letni ravni izplačanih več kot 330 milijonov evrov.

Sistemski pokojninski zakon določa, da se redna uskladitev izvede enkrat letno na podlagi rasti povprečne mesečne bruto plače in povprečne rasti cen življenjskih potrebščin. Pri uskladitvi je treba v 60 odstotkih upoštevati rast plače, v 40 odstotkih pa rast cen življenjskih potrebščin. Rast povprečne bruto plače je bila lani 2,8-odstotna, povprečna letna rast cen življenjskih potrebščin pa 8,8-odstotna.

Najnižja pokojnina bo po uskladitvi znašala 310 evrov, zagotovljena pokojnina, ki pomeni najnižji znesek za tiste z izpolnjenimi pogoji za starostno upokojitev, bo 688 evrov, najnižji znesek invalidske pokojnine pa 431 evrov. Pokojnina, ki je bila pred uskladitvijo denimo 500 evrov, bo višja za 26 evrov, tako da bo skupno znašala 526 evrov. Pokojnina, ki je bila pred uskladitvijo v višini 1000 evrov, pa bo višja za 52 evrov, tako da bo novi znesek 1052 evrov.

Naslednja uskladitev pa bo morda izredna. Svet pokojninskega zavoda je namreč že sklenil vladi predlagati 3,5-odstotno izredno uskladitev za vse upokojence in dodatno enoodstotno za upokojene do vključno leta 2011. Izredna uskladitev bi veljala od 1. aprila dalje.

Prejemnikov pokojnin iz obveznega zavarovanja, med katerimi so starostne, invalidske, družinske in vdovske, je po zadnjih objavljenih podatkih zavoda več kot 626.000. Samo starostnih upokojencev pa je približno 475.000.

zpiz pokojnine
Kaj zdaj berejo drugi