vestnik

Usoda pomurskih poslovalnic in zaposlenih še ni jasna

Timotej Milanov, 8. 1. 2020
Timotej Milanov
Nekdanja poslovalnica Adriatica Slovenice v »Žuti kuči« je že odeta v barve zavarovalnice Generali, ki ima poslovalnico tudi v Ciril-Metodovi ulici. V tej naj bi nadaljevali poslovanje po letošnjem maju, ko je predvidena združitev obeh poslovalnic.
Aktualno

Adriatic Slovenica je bila v začetku leta priključena zavarovalnici Generali, ki tako krepi svoj vpliv na slovenskem trgu

Na slovenskem zavarovalniškem trgu je prišlo do pomembne združitve, v začetku januarja je bila z vpisom v sodni register tudi uradno izpeljana združitev zavarovalnic Adriatic Slovenica in Generali. Združeno zavarovalnico, ki bo delovala pod imenom Generali zavarovalnica, vodi predsednica uprave Vanja Hrovat. Generali tako postaja eden najpomembnejših zavarovalniških igralcev v Sloveniji s 660 tisoč zavarovanci in več kot milijon sklenjenimi zavarovalnimi policami. Pri tem poudarjajo, da bodo s finančno močnim lastnikom svoje poslovanje v Sloveniji še krepili. Skupina Generali s sedežem v Trstu je sicer eden večjih svetovnih zavarovalniških igralcev, ustanovljena je bila leta 1831 in danes posluje v več kot 60 državah. Slovenska zavarovalnica Generali deluje v okviru Generali CEE Holdinga s sedežem v Pragi, ki nadzoruje poslovanje skupine v enajstih državah srednje in vzhodne Evrope ter v Rusiji. Kot poudarjajo, se za zavarovance z združitvijo zavarovalnic glede že sklenjenih zavarovanj nič ne spremeni: »Vse pogodbene obveznosti zavarovancev Adriatica Slovenice prevzema Generali zavarovalnica. Prav tako zavarovancem ta sprememba ne bo povzročila nobenih dodatnih stroškov in poti. Izbrani zastopniki ostajajo s svojimi zavarovanci tudi v prihodnje.«

Kot še pravijo, bodo strankam na voljo na več kot 300 prodajnih mestih z več kot 650 zavarovalnimi zastopniki po Sloveniji, v združeni zavarovalnici pa je približno 1500 zaposlenih. Pri tem ne razkrivajo, koliko zaposlenih imajo v Pomurju in kaj združitev pomeni za njihove obstoječe poslovalnice.

»Konkretnih podatkov o številu zaposlenih po posamezni regiji ne dajemo, saj poleg prodajne mreže posamezno regijo pokrivajo tudi sodelavci zalednih služb, ki pokrivajo celotno Slovenijo.« Za zdaj povedo le, da je do maja 2020 predvidena združitev poslovalnic v Murski Soboti, kjer je zavarovalnica Adriatic Slovenica imela poslovne prostore v Ulici arhitekta Novaka, Generali pa ima poslovne prostore v Ciril-Metodovi ulici, kjer naj bi po neuradnih informacijah poslovali še naprej. »Podrobnosti v zvezi z združitvijo poslovalnic v Murski Soboti v tem trenutku še ne moremo predstaviti,« so zapisali in dodali, da imajo v Pomurju več kot 50 prodajnih mest, pri tem mislijo tako na lastna prodajna mesta in prodajna mesta pogodbenih partnerjev. »V tem trenutku tudi končna organizacijska struktura združene zavarovalnice ni znana in še ne obstaja. Za čas od 3. januarja do predvidoma konca junija 2020 je predvideno tako imenovano prehodno obdobje. V tem obdobju bomo izvajali nadaljnjo harmonizacijo, usklajevanje delovnih in poslovnih procesov ter vzpostavljali novo organizacijo. Ta bo predvidoma vzpostavljena do konca junija 2020,« so še povedali.

generali zavarovalništvo