vestnik

(u)Sodna stavba: Horvat o boju med veliko Svobodo in manjšo SD, Žibratova o enem gnilem jajcu

Rok Šavel, 6. 2. 2024
Robert Balen
V stranki SD vre, na mizi pa so najrazličnejši, tudi drastični, scenariji.
Aktualno

Pomurske politike, ki se jih odmevna afera posredno in neposredno dotika, smo zaprosili za odziv na aktualno dogajanje.

Dominika Švarc Pipan, pravosodna ministrica iz vrst Socialnih demokratov je sicer res glavna akterka najobsežnejše in najdlje trajajoče afere ta hip, a se je v očeh javnosti razmeroma kratkem času sprehodila od bedaka do junaka. S svojim vztrajanjem na funkciji ob razkritju, da je dala blagoslov za sporen, skoraj osem-milijonski nakup neprimerne sodne stavbe, in kritikami ter obtožbami na račun lastne stranke je povzročila krizne razmere znotraj Socialnih demokratov in celotne koalicije. Premier Robert Golob ji v nasprotju s pričakovanji lastne stranke za zdaj še ni pokazal vrat, čeprav mu ga je celo sama ponudila. Ni odveč dodati, da se je skorajda istočasno, po naključju, ali pač ne, odprla fronta med stranko in predsednikom vladnega strateškega sveta za zdravstvo ter kirurgom Erikom Brecljem, ki je na račun SD izrekel nekaj krepkih obtožb o skorumpiranosti in plenjenju v zdravstvu, predvsem na onkološkem inštitutu. V SD so se odzvali z grožnjo tožbe Breclja, hkrati pa so poslanci SD pozvali vlado, da naj odpokliče člane sveta onkološkega inštituta.

erik brecelj
Sa.R.
Kot po naključju (ali pač?) je istočasno olje na ogenj proti stranki SD prilil kirurg in predsednik vladnega strateškega sveta za zdravstvo Erik Brecelj.

Jevšek pričakuje konsolidacijo stranke

Da je situacija v stranki SD napeta in resna, so nam potrdili številni njeni vidni člani iz Pomurja. Minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek je za naš časopis poudaril, da morajo v stranki ohraniti mirnost in se usmeriti v rešitev situacije. Kot pojasnjuje, namen njihovega poziva k odstopu Švarc Pipanove, ni prikrivanje korupcije znotraj lastnih vrst, ampak da se neodvisnim organom odkrivanja in pregona omogoči, da opravijo svoje delo. »Ne pa da se ministrica postavlja v vlogo preiskovalca,« je neposreden Jevšek, ki pričakuje, da se bo zadeva čim prej razčistila in bodo lahko še naprej uresničevali koalicijsko pogodbo. »Ne pristajam pa na to, da se zaradi tega kriminalizira SD. Nobena stranka ni imune na te pojave,« je jasen nekdanji soboški župan, ki je mnenja, da se mora stranka »v kratkem konsolidirati«. Vemo pa, kako se lahko najlažje stranka konsolidira. Tako da vodstvo stranke na volilnem kongresu preveri podporo med članstvom.

aleksander jevšek
Sašo Švigelj
Kohezijski minister Aleksander Jevšek upa, da se bodo zadeve kmalu umirile in bodo lahko nadaljevali z delom ter uresničevanjem koalicijske pogodbe.

Takšne in podobne, še bolj drastične ideje, kot je odstop celotnega vodstva in odhod iz vladne koalicije, se te dni pojavljajo na zasedanjih organov stranke. Med člani stranke z verjetno najdaljšo tradicijo na levi sredini, ki pa zadnjih nekaj volitev venomer ostaja v senci vsakokratnega novega obraza, je čutiti nemir, že tako nezadovoljni občinski odbori, ki se bodo danes sestali na izredni koordinaciji v Ljubljani, pa so še bolj na nogah.


O vlogi predsednika vlade


»Trdnost je odraz enotnosti. Vodstvo SD je zaenkrat enotno in verjamem, da bo enotno tudi ostalo,« je ne glede na vse prepričan poslanec Damijan Zrim, ki je upal da bo premier naposled le spoštoval soglasno odločitev predsedstva SD in ministrico pozval k odstopu. Zdaj Zrim ocenjuje, da Golob s vsakim dnem zavlačevanja, še posebej po tem, ko mu je ministrica sama ponudila odstop, zavira tekoče delo koalicije, saj je vsa pozornost usmerjena v njegovo odločitev. Mladi poslanec je sicer prepričan v iskrenost namere pravosodne ministrice po razčiščevanju, a kot dodaja se ne more znebiti občutka, da zadeva ni tako črno bela, kot jo ministrica predstavlja v javnosti. »Pri javnih nastopih ministrice pogrešam pomakanje zavedanja o lastni odgovornosti glede nakupa stavbe na Litijski,« je kritičen poslanec z Goričkega, ki ga, kot politika mlajše generacije, še posebej žalosti govoričenje o koruptivnosti znotraj stranke. V vsem tem dogajanju tako vidi tudi priložnost, da se, če bodo sumi utemeljeni s strani pristojnih organov, strankarske vrste prečistijo.

poslanski-obed-2023, damijan-zrim, na-jasi-bodonci
Jure Kljajić
»Govoriti o koruptivnosti kar vse povprek je pretirano, kar me še posebej kot politika mlajše generacije izjemno žalosti. V vsem tem dogajanju, ki je upravičeno povzročilo tudi precej nemira med člani, pa vidim tudi priložnost, da se - če bodo kakršni koli sumi utemeljeni tudi s strani pristojnih preiskovalcev - naše vrste prečistijo,« pravi poslanec Damijan Zrim iz vrst SD.

V poslanski skupini Svobode je bilo doslej zaznati strinjanje z dejstvom, da se ministrica mora posloviti. Poslanka Sara Žibrat, ki je tudi podpredsednica vladajoče stranke, ravno tako meni, da Švarc Pipanova ne glede na to, ali je bila zavedena ali ne, kot podpisnica pogodbe nosi objektivno odgovornost, česar tudi sama ne zanika. »Sklepala sem, da se bo tudi sama pripravljena posloviti, ko ugotovi, kaj naj bi se dogajalo mimo njene vednosti in očitno se bo to kmalu zgodilo« ocenjuje Žibratova, ki poudarja, da so bili do sedaj z dialogom sposobni koalicijska trenja zmeraj zgladiti. Trenutne situacije tako, v nasprotju z ocenami nekaterih, ne vidi kot rivalstva med strankama Svoboda in SD. Kot dodaja, predsednik vlade odgovarja za delovanje celotne vlade, zato se morajo sumi koruptivnih praks na ministrstvih razjasniti, ne glede na to, v kvoto katere stranke sodi ministrstvo. »V nasprotnem primeru bi ljudem dali sporočilo, da želimo stvari pometati pod preprogo. Stranke ne imenujejo ministrov, lahko jih seveda predlagajo, imenujemo pa jih vsi poslanci,« podčrta poslanka iz Ljutomera, ki poudari še, da so uspeli rešiti še vse izzive, zato tudi ne vidi razloga, da bi njihovo delo »ogrozili zaradi enega gnilega jajca«.

sara-žibrat, poslanski-obed
Jure Kljajić
»Vsem koalicijskim strankam mora biti v interesu, da se ugotovi odgovornost vpletenih. Poleg tega pa se samo poskusimo postaviti v čevlje predsednika vlade, ki odgovarja za delovanje celotne vlade,« poudarja Sara Žibrat, ljutomerska poslanka in podpredsednica Svobode

Vsa pozornost na aferi, regija pa nazaduje

V afero se je seveda vključila tudi opozicija. Med tem, ko je prvak SDS Janez Janša ob že vloženi interpelaciji zoper pravosodno ministrico napovedal tudi interpelacijo celotne vlade, pa bo jutri o domnevno sporni porabi javnih sredstev za nakup sodne stavbe na zahtevo NSi razpravljala državnozborska komisija za nadzor javnih financ. Poslanec Jožef Horvat pravi, da je to, kar se zdaj dogaja, »grozljivka« za državo. »Imamo nestabilno in neoperativno vlado, ki se ukvarja sama s seboj. Poplavna obnova stoji, niti enih nasipov nismo sposobni narediti,« je kritičen izkušeni poslanec, ki ocenjuje, da gre pravzaprav boj med »veliko Svobodo in manjšo SD«, v kateri očitno zmaguje Robert Golob. Kot dodaja, je ta boj zagotovo povezan tudi s prihajajočimi evropskimi volitvami. »Ne vem, kako bo v nadaljevanju sploh možno konstruktivno sodelovanje ob očitni mržnji dveh koalicijskih partnerjev,« se sprašuje in meni, da bi se vlada morala posloviti, čeprav priznava, da realnih možnost za to ta hip ni prav veliko.

780139_072-jozef
STA
Izkušeni poslanec Jožef Horvat iz vrst Nove Slovenije ocenjuje, da gre za poskus povzročitve razkola v stranki SD, z Robertom Golobom v glavni vlogi, a opozarja, da je ves fokus na vladnih aferah, država pa nazaduje po vseh mednarodnih kazalnikih.

Ob celotnem političnem cirkusu, ko se vsa država ukvarja s Švarc Pipanovo, namreč, pa, kot opozarja poslanec iz Žižkov, nazadujemo na vseh mednarodnih kazalnikih, še posebej pa ob tem trpi Pomurska regija, v katero prihaja z naskokom najmanj sredstev iz državne malhe. »Pričakujem, da bodo v Svetu Pomurske razvojne regije na to bolj pozorni in pripravljeni odločneje reagirati,« polaga pomurskim županom na dušo dolgoletni poslanec. Tako ni dvoma, da zmagovalca tega koalicijskega duela ne bomo našli v narodu.

politika koalicija vlada-rs aleksander-jevšek jožef-horvat damijan-zrim sara-žibrat robert-golob dominika-švarc-pipan