vestnik

Usodni dnevi za SD: Bi lahko bil Jevšek rešitelj stranke?

Rok Šavel, 12. 2. 2024
Jure Kljajić
"Ko je angleški kralj ob vstopu Anglije v vojno vprašal Churchilla, če bo prevzel vlado, je ta brez oklevanja privolil," odgovarja Aleksander Jevšek na vprašanje, ali bi bil pripravljen prevzeti vodenje SD v teh razburkanih časih.
Aktualno

Minister Aleksander Jevšek na današnji konferenci stranke SD, ki se je znašla v najhujši krizi doslej, pričakuje dolgo in bogato debato.

Ena izmed najbolj tradicionalnih strank v slovenskem političnem prostoru se je znašla na veliki prelomnici. Afera sodna stavba je sprožila notranje pretrese, zaupanje članstva in javnosti je na najnižji točki doslej, vse oči pa so uprte v današnjo konferenco stranke SD. Slišati je pozive k odstopu vodstva stranke, izstopu iz koalicije in celo za popoln reset - vse to bo danes na mizi. Če se zdi, da je usoda Tanje Fajon na čelu stranke bržkone že zapečatena, pa se na drugi strani pojavlja vprašanje, kdo bi lahko prevzel stranko v teh težkih časih. Gospodarski minister Matjaž Han, ki naj bi najvišje kotiral, naj ne bi bil zainteresiran, ravno tako ne vodja poslanske skupine Jani Prednik in ne državni sekretar ter predsednik konference Matevž Frangež, ki se ga omenja kot najverjetnejšega nasledika odstopljenega glavnega tajnika Klemna Žiberta.



Jevšek med vrsticami namignil, da bi bil pripravljen prevzeti SD


Ob robu odprtja pomurskega laboratorija na fakulteti za strojništvo v Mariboru smo o pričakovanjih povprašali kohezijskega ministra Aleksandra Jevška iz vrst SD. Kot pravi Jevšek, mora predsedstvo stranke najprej poiskati vršilca dolžnosti glavnega tajnika, sicer pa lahko po pogovorih s predsedniki pomurskih odborov pove, da ti ne podpirajo izstopa iz vlade. "Zdi se mi, da moramo ostati del vlade, se pogovoriti s koalicijskimi partnerji in se usmeriti v izpolnjevanje koalicijske pogodbe," je za naš medij dejal Jevšek in poudaril, da bi izstop SD iz vlade ogrozil obstanek vlade, zato si tega ne želi nihče. Jevšek danes pričakuje dolgo in bogato debato, glede samega vodenja stranke pa naj bi po konferenci pred kamere stopila predsednica in predstavila svojo plat.

Pa bi se mogoče, če se ne bo našel junak, ki bi bil pripravljen prevzeti stranko ob morebitnem odstopu Fajonove, lahko opogumil sam Jevšek? "O tem se nismo pogovarjali, ampak, ko gre za obstoj stranke, se tega ne sprašuje. Ko je angleški kralj ob vstopu Anglije v vojno, vprašal Churchilla, če bo prevzel vlado, je ta brez oklevanja privolil," je bil slikovit nekdanji soboški župan.

stranka-sd aleksander-jevšek politika socialni-demokrati