vestnik

Uspeh goričkih učencev na Poljskem

M. Ha., 28. 1. 2022
Matej Gider
Poljski veleposlanik podelil nagrade učencem OŠ Sveti Jurij in Oš Kuzma.
Aktualno

OŠ Sveti Jurij je prejela tudi posebno nagrado za zanimive grafike visoke umetniške vrednosti

Učenci OŠ Kuzma in OŠ Sveti Jurij so se zopet izkazali na likovnem področju. S svojimi grafikami so sodelovali na 22. mednarodnem grafičnem bienalu otrok in mladine v poljskem Torunju, ki bi moral biti že leta 2020, vendar so ga zaradi epidemije prestavili za eno leto. Tako je bila svečana otvoritev razstave nagrajenih in za razstavo izbranih grafičnih del oktobra 2021. 
Na natečaj je bilo poslanih 4738 grafik iz 29 držav. Lia Baša in Hana Husar iz OŠ Sveti Jurij ter Leon Fujs iz OŠ Kuzma so za svoje grafike prejeli posamično nagrado. Poleg omenjenih nagrajencev so bila razstavljena dela še 23 učencev iz OŠ Sveti Jurij in 11 učencev iz OŠ Kuzma. Učenci obeh šol so delali pod mentorstvom likovnega pedagoga Mateja Giderja. Poleg nagrad so vsi učenci prejeli diplome in kataloge. Na razstavi so sicer razstavljena dela učencev iz 13 slovenskih šol.

oš-kuzma, oš-sveti-jurij, nagrade, grafike
Arhiv OŠ Kuzma
Poljski veleposlanik Krzysztof Olendzki je na podeljevanje nagrad prišel v družbi žene. Zraven njiju so likovni pedagog Matej Gider (drugi z leve) ter ravnateljica OŠ Kuzma Jasminka Krpič in direktor uprave Občine Kuzma Milan Matiš.

OŠ Sveti Jurij je prejela tudi posebno nagrado za zanimive grafike visoke umetniške vrednosti. Nagrado za kolekcijo prejmejo na vsaki dve leti le tri institucije. OŠ Sveti Jurij na tem natečaju sodeluje že od leta 2004, to pa je že tretja nagrada za kolekcijo. 

oš-kuzma, oš-sveti-jurij, nagrade, grafike
Matej Gider
Učenci obeh šol so ob veleposlanikovem obisku pripravili kulturni program.

Običajno se nagrade pošlje na šole, tokrat pa je nagrade v Sveti Jurij in Kuzmo pripeljal poljski veleposlanik v Sloveniji Krzysztof Olendzki, ki je prišel z ženo. Na obeh šolah so zanj pripravili krajši kulturni program. Veleposlanika so navdušili glasba, ples in gostoljubnost gostiteljev. 
oš-sveti-jurij oš-kuzma veleposlanik-poljske nagrade likovni-bienale