vestnik

Uspeh mladih debaterk z GFML v Pragi

Vestnik.si, 5. 3. 2024
Arhiv GFML
Evropsko debatno prvenstvo v Pragi
Aktualno

Lea Pongrac je s svojo ekipo postala evropska prvakinja med novinci

Od 15. do 17 februarja je v Pragi potekalo prvo evropsko debatno prvenstvo, ki sta se ga udeležili slovenska razvojna ter nacionalna ekipa, ki bo zastopala Slovenijo na svetovnem debatnem prvenstvu. Kot del razvojne ekipe se je prvenstva udeležila tudi dijakinja Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer Lea Pongrac, kot del nacionalne ekipe pa Lina Fefer.
Debatirali so o najrazličnejših temah, med drugim o bolonjskem procesu na univerzah, o množičnem turizmu, o evropskih volitvah z enotnimi volilnimi listami po vsej EU.
Poleg napornih debat sta se Lea in Lina tudi zabavali, saj sta spoznavali Prago in druge države na predstavitvi držav v okviru debatnega prvenstva.
Slovenska razvojna ekipa se je uvrstila v finale novincev ter v finalu premagala srbsko nacionalno ekipo. Lina Fefer je bila četrta najboljša govorka evropskega debatnega prvenstva. Lea Pongrac je s svojo ekipo postala evropska prvakinja med novinci ter dejala: »V Pragi sem se imela odlično, iz vsake debate sem se naučila nekaj novega in koristnega. V ponos mi je biti v taki super ekipi. Zelo sem vesela našega uspeha, še posebej, ker je bil to naš prvi skupni turnir. Veselje in ponos ob zmagi pa je nepopisen.«
gimnazija-franca-miklošiča-ljutomer debaterji