vestnik

(USPEŠEN DIJAK) Cilje si zastavlja sam in v vsem želi biti najboljši. Šolo usklajuje tudi s športom

Damjana Nemeš, 16. 2. 2024
Jure Kljajić
Matica pri vseh dejavnostih brezpogojno podpirata starša, ki ga redno vozita na treninge in tekme, tudi pri vseh drugih tekmovanjih mu stojita ob strani.
Aktualno

Znanje, ki je zanj največja vrednota, redno nadgrajuje z udeležbo na različnih tekmovanjih in pri tem pridno nabira priznanja.

Za petnajstletnega Matica Novaka iz Gornjih Petrovec lahko brez pretiravanja rečemo, da mu uspeva vse, česar se loti. In to predvsem po zaslugi truda, napora in časa, ki ga vloži za dosego zastavljenih ciljev. Matic velja za izjemno nadarjenega in vzornega učenca, ki mu je znanje najvišje na lestvici vrednot, zato mu posveča tudi primerno veliko pozornosti. Že v 4. razredu osnovne šole, ki jo je obiskoval v domačem kraju, je vedel, da se želi vpisati v Gimnazijo Murska Sobota. »Vedel sem, da mi bo gimnazija dala najbolj splošno izobrazbo in hkrati največjo možnost izbire za vpis na katero koli fakulteto. Nisem še povsem prepričan, kje želim nadaljevati izobraževanje, vem pa, da se najbolj vidim v naravoslovni smeri.« 


Posebej ljubi sta mu matematika in fizika, ta predmeta sta ga že v osnovni šoli najbolj zanimala. »Morda je za to 'kriv' dober vzor doma. Moj ati je namreč tudi zelo dober v matematiki in fiziki, dodatno je moje zanimanje za ti področji spodbudila serija Veliki pokovci. Za ta dva predmeta se še zdaj učim veliko manj kot za druge, saj ju preprosto razumem in lahko znanje enostavno izpopolnjujem,« pravi dijak 1. letnika murskosoboške gimnazije, ki mu tudi drugi predmeti v osnovni šoli niso povzročali preglavic, prav tako je bil vsa leta, odkar je začel prejemati številčne ocene, odličen.

matic-novak, gornji-petrovci, mladostniški-izzivi
Jure Kljajić
Vsako tekmovanje, ki se ga udeleži, Matic Novak vzame zelo resno. Priznava, da znanje, ki ga pridobi pri pouku, ne zadostuje za dober uspeh na tekmovanjih, zato mora zanj vložiti še veliko ur dodatnega dela.

Svoje znanje z različnih področij Matic preizkuša na tekmovanjih in pridno pobira priznanja. V 8. razredu je prejel kar štiri zlata, in sicer iz matematike, fizike, astronomije in slovenščine. Na Cankarjevem tekmovanju je dosegel 3. mesto na državnem tekmovanju, povabljen je bil tudi k sodelovanju na 19. mednarodni mladinski naravoslovni olimpijadi IJSO 2022, pri čemer se je priprav tudi udeležil. V 9. razredu je dosegel zlato priznanje na državnih tekmovanjih v znanju slovenščine in astronomije, prejel je tudi nagrado za doseženo 2. mesto na državnem tekmovanju v znanju astronomije, prislužil si je še dve srebrni priznanji na državnih tekmovanjih iz fizike in matematike ter nagrado na sklepni prireditvi Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije Bistroumni 2023, izjemen uspeh pa je dosegel tudi na nacionalnem preverjanju znanja. Zbirko priznanj širi tudi kot srednješolec, na nedavnem državnem tekmovanju v znanju astronomije je osvojil srebrno priznanje. »Ves čas so me k tekmovanjem spodbujali tudi učitelji in mi tako dajali možnost, da svoje znanje še nadgrajujem,« pove 15-letnik.



Postavi si prioritete

Vsako tekmovanje, ki se ga udeleži, Matic vzame zelo resno. Priznava, da znanje, ki ga pridobi pri pouku, ne zadostuje za dober uspeh na tekmovanjih, zato mora zanj vložiti še veliko ur dodatnega dela. »Za vsako tekmovanje moram veliko postoriti sam, pa tudi s pomočjo učiteljev oziroma profesorjev. Predelati moram literaturo, prebrati knjige, reševati naloge s tekmovanj iz preteklih let. Veliko je treba delati torej še poleg šole, saj samo neka osnova ne bi bila dovolj,« razlaga uspešen dijak, ki se za vsako državno tekmovanje pripravlja in uči skoraj vsak dan vsaj en mesec prej. »Če se ozrem samo na lanski december, moram priznati, da je bil kar naporen. Vsak dan sem se pripravljal na državno tekmovanje iz astronomije, skoraj vsak teden smo imeli v šoli po tri pisna preverjanja. Dobro sem moral premisliti, kako uskladiti šolo s tekmovanji, in si postaviti prioritete, čemu naj posvetim največ pozornosti.«



Vloženo delo in trud sta se Maticu Novaku že večkrat obrestovala, vsako prejeto priznanje pa zanj pomeni potrditev, da se je izplačalo. Sprva se je tekmovanj udeleževal tudi zaradi pridobitve Zoisove štipendije, kasneje pa iz lastnega zadovoljstva in želje, da je pri čim več predmetih čim uspešnejši. »Zoisovo štipendijo sedaj imam, pridobil sem jo lahko le tako, da sem v zadnjem triletju osnovne šole imel povprečje zaključenih ocen vsaj 4,8 ter eno oziroma dve zlati priznanji z državnih tekmovanj. Takšno povprečje ocen mi uspeva ohranjati tudi v srednji šoli, kjer imam pri vseh predmetih odlično oceno, le pri enem prav dobro,« skromno razloži Matic.

matic-novak, gornji-petrovci, mladostniški-izzivi
Jure Kljajić
Vsako tekmovanje, ki se ga udeleži, vzame zelo resno.

Vzor mu je družina

Niso pa zgolj tekmovanja in delo za šolo tisto, kar dijaka navdušuje. Obožuje namreč tudi nogomet, ki ga je začel trenirati v 2. razredu osnovne šole. Najprej je treniral za nogometni klub iz Križevec v Prekmurju, sedaj trenira za skupno nogometno šolo Keme in Čarde. Treninge ima trikrat tedensko, udeležuje se tekem kadetov, včasih tudi tekem mladincev, če ga trener vpokliče. »V nogomet sem vpet že vrsto let in ne razmišljam o tem, da bi ga opustil. Moja želja je namreč nekoč zaigrati za člansko vrsto katerega od klubov na ravni pomurske nogometne lige. Nogomet me veseli dosti bolj kot delo za šolo in tekmovanja, zato nikoli nisem niti pomislil, da zaradi tega ne bi šel na trening. Tam se namreč sprostim in pozabim na šolo, na naloge, na tekmovanja,« pojasni.

Matica pri vseh dejavnostih brezpogojno podpirata starša, ki ga redno vozita na treninge in tekme, tudi pri vseh drugih tekmovanjih mu stojita ob strani. »Od mene ne zahtevata, da dosežem kakršno koli priznanje. Te cilje si zastavljam sam in če jih ne dosežem, sem nekoliko razočaran,« je priznal dijak, ki je perfekcionist. »V vsem želim biti najboljši, tudi zato se zgledujem po športnikih, ki so v svojih športih najboljši, pa po znanih fizikih, tudi liki iz serij so mi vzor, čeprav znam potegniti ločnico med realnostjo in filmi,« pravi mladenič.

Kljub naštetim so mu največji vzorniki še vseeno starša in brata. »Veliko mi pomenijo družinska srečanja, izleti ob koncih tedna, skupni dopusti na morju ali na smučiščih. Zelo rad preživljam čas s širšo družino. Njihova podpora mi pomeni veliko, vem pa tudi, da so ponosni name in veseli za vsak moj uspeh,« je še rekel Matic Novak.

matic-novak gimnazija-murska-sobota dijak