vestnik

Uspešen preboj mlade soboške arhitektke

Vestnik, 26. 8. 2020
Domus Projekt Ljutomer
Lara Baler.
Aktualno

Mladi arhitektki Lari Baler iz Murske Sobote je z razvojno avtorskim oblikovanim izdelkom uspel preboj na mednarodno tržišče.

Magistra inženirka arhitekture Lara Baler bi se morala aprila s svojim oblikovalsko avtorskim izdelkom Svetilo KUBIS predstaviti na tednu oblikovanja v Milanu. Svetilo je izbrala petčlanska mednarodna komisija, v konkurenci že uveljavljenih oblikovalskih imen in tudi profesorjev Fakultete za arhitekturo. Milanski teden oblikovanja so prestavili na naslednje leto, je pa Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) Ljubljana, pripravil razstavo z imenom TUNEL XXIX - oblikovanje za postapokaliptični svet, oblikovanje za prihodnost. Tam je svoj patentiran izdelek predstavila tudi Balerjeva, in sicer pod okriljem arhitekturnega biroja Domus Projekt iz Ljutomera, katerega ustanovitelj je njen oče Štefan Baler.  

66ab7b6481aaa951114e0891cb53cd36
Osebni Arhiv
Lara Baler.

"Luč KUBIS je osnovno geometrijsko telo-kocka. Njena osnovna ideja je bilo ustvariti svetilo, ki bi poleg tega, da daje svetlobo, služilo tudi kot samostojni elegantno oblikovalski predmet v prostoru, ki daje uporabniku popolno svobodo pri nastavitvi ter mu omogoča, da se igra s svetlobo in senco, ki pri tem nastaja. Zaprta kocka uporabnika zaziba v meditativno razpoloženje, odprta pa ustvarja na videz neskončen niz oblik in scenarijev svetlobe," se glasi opis izdelka. Svetilo KUBIS je izdelano iz recikliranega nerjavnega jekla, ki je izjemno trpežen in trajnostni material. Za patent pa se že zanimajo proizvajalci svetil, ki bi želeli svetilo KUBIS vključiti v svojo proizvodnjo, kot prodajni izdelek, so sporočili iz arhitekturnega biroja. 

lara-baler arhitektura arhitektka