vestnik

Ustanovili so novo Gospodarsko interesno združenje, cilj je pomagati lokalnemu okolju in varovanje voda

M.V., 27. 7. 2021
Marina Vrbnjak
Podpis ustanovne pogodbe GZI Lokalno je obetavno
Aktualno

Na pobudo podjetja Radenska so ustanovili Gospodarsko interesno združenje Lokalno je obetavno s ključnim ciljem varovanja voda v Radenska regiji. Ustanovno pogodbo so podpisali direktor Radenske Marián Šefčovič, župan občine Radenci Roman Leljak in direktorica Agencije SIV Janja Viher.

Direktor Radenske Marián Šefčovič, župan občine Radenci Roman Leljak in direktorica Agencije SIV Janja Viher so podpisali ustanovno pogodbo, s katero so ustanovili Gospodarsko interesno združene (GIZ) Lokalno je obetavno.

Zasnovano je na pobudo Radenske in z izjemno energijo in zanosom vseh ustanovnih članov si je zadalo pomembne cilje, med katerimi so glavni naslednji trije: varovanje voda v najširšem pomenu, vzpostavitev trajnostnih praks tako v regijski gospodarski kot kmetijski dejavnosti ter podpora lokalnemu družbenemu okolju.

gzi-lokalno-je-obetavno
Marina Vrbnjak
Marian Šefčovič meni, da so partnerstva in povezovanja princip delovanja prihodnosti, gonilo trajnostnega razvoja ter prava pot za sistemsko reševanje okoljskih in družbenih izzivov.

»Če si želimo trajnostno prihodnost – in v naši regiji si mnogi zanjo zelo prizadevamo -, potem nam bo to uspelo le s skupnimi močmi. Povezani v partnerske projekte lahko delujemo hitreje, bolj učinkovito, predvsem pa s skupnimi znanji lažje rešujemo izzive,« je povedala Alenka Dujanović, direktorica GIZ Lokalno je obetavno in vodja odnosov z javnostmi v Radenski Adriatic. Prepričana je, da bo to zgodba o uspehu. Enako je prepričan Marián Šefčovič, ki meni, da so partnerstva in povezovanja princip delovanja prihodnosti, gonilo trajnostnega razvoja ter prava pot za sistemsko reševanje okoljskih in družbenih izzivov.

GIZ bo delovalo kot krovna povezovalna enota za razvoj in izvajanje regijskih trajnostnih projektov.

Prvi korak pomoč lokalnemu okolju

GIZ bo svoje prve aktivnosti pričel z novim šolskim letom. »Prvošolčki v občini Radenci bodo prejeli vse potrebne šolske potrebščine. Vsi šolarji, ki pa so imeli odličen uspeh v zadnjih treh razredih osnovne šole, pa bodo v srednji šoli prejemali mesečno finančno spodbudo v višini 100 evrov,« je pojasnil župan občine Radenci, Roman Leljak. Prvošolčkom bodo potrebščine predali zadnjega avgusta. Jeseni pa bodo izvedli večjo čistilno akcijo, v katero bi se vključile vse izobraževalne institucije in celotna lokalna skupnost vseh generacij. V okviru varovanja okolja bo letno potekalo tudi sajenje dreves. Načrtujejo tudi aktivnosti na zemljiščih oziroma travnikih Radenske.

gzi-lokalno-je-obetavno
Marina Vrbnjak
Janja Viher

»Konkretni projekti prihodnosti so odvisni tudi od izzivov in pobud, ki jih bo lokalno okolje predstavilo in pod okriljem GIZ iskalo rešitve,« je pojasnila Janja Viher, direktorica Agencije SIV. Cilj je izvajati napredne projekte, ki povezujejo aspekte trajnostnega kmetovanja, varstva okolja, inovativnosti, podjetništva in sodobnih tehnologij. Vse, ki imajo sveže ideje, ter so pripravljeni za spremembe pa vabijo k sodelovanju.

radenska občina-radenci marian-šefčovič janja-viher gzi lokalno-je-obetavno