vestnik

Ustanovitev podružnice lekarne v Murski Soboti se seli na sodišče

Rok Šavel, 8. 12. 2021
Vanesa Jaušovec
Pomurske lekarne v Murski Soboti še ne bodo dobile konkurence.
Aktualno

Tik preden je odločba soboške občine postala pravnomočna, je lekarniška zbornica vložila tožbo na upravnem sodišču.

Poročali smo o zapletih, ki so se pojavili ob nameri Petre Flašker, koncesionarke v Grosupljem, da bi odprla podružnico svoje lekarne na območju Mestne občine Murska Sobota. Soboška občina je sprva njeno vlogo zavrnila, nato pa je Flaškerjeva mestno upravo vendarle prepričala, da ji izda pozitivno odločbo. S tem se nista strinjala Lekarniška zbornica Slovenije in ministrstvo za zdravje, ki morata po zakonodaji v takih primerih izdati mnenje oziroma soglasje. Lekarniška zbornica se je tudi pritožila zoper izdajo dovoljenja, saj je mnenja, da za ustanovitev podružnice niso izpolnjeni zakonski pogoji. Župan Aleksander Jevšek je pritožbo zavrnil, zbornici pa je ostala še možnost sprožitve upravnega spora na upravnem sodišču. To je lekarniška zbornica morala storiti do 12. novembra, sicer bi odločba soboške občine postala pravnomočna in izvršljiva. V mestni upravi vse do pred kratkim niso imeli informacije, ali je bila tožba vložena, zdaj so nam potrdili, da je do tega prišlo. Lekarniška zbornica odločbo mestne uprave, s katero je bilo Flaškerjevi izdano dovoljenje za organiziranje podružnice lekarne na območju Mestne občine Murska Sobota, zdaj izpodbija na upravnem sodišču. Mestna uprava je sicer, kot izhaja iz obrazložitve odločbe o izdaji dovoljenja za ustanovitev podružnične lekarne, prepričana, da mnenje lekarniške zbornice in soglasje ministrstva za zdravje nista zavezujoča akta, kar naj bi dokazovala tudi pretekla sodna praksa. 

299d32a5cb610000443fcf1e126e08d6
Nataša Juhnov
Soboška občina je sprva vlogo Petre Flašker, da bi odprla podružnico svoje lekarne na območju mestne občine, zavrnila, nato pa ji izdala pozitivno odločbo.


Zapleti, ki jih je pričakovala

V lekarniški zbornici so ob našem poizvedovanju ostali skrivnostni. Poudarili so, da so že v okviru svojega mnenja izrazili stališče, da uvrstitev lekarniške podružnice v mrežo lekarn v Mestni občini Murska Sobota ni v skladu z zakonom o lekarniški dejavnosti, za vsa nadaljnja pojasnila pa so nas usmerili na občino. Tako nam tudi niso želeli potrditi, da so sprožili upravni spor. Če bo odločba mestne uprave po razsodbi upravnega sodišča ostala veljavna, lahko Flaškerjevi življenje zagreni še ministrstvo za zdravje, ki mora pred začetkom izvajanja lekarniške dejavnosti izdati še dovoljenje. V skladu z zakonom namreč ministrstvo v postopku verifikacije lekarne ugotavlja, ali lekarna izpolnjuje predpisane pogoje za opravljanje lekarniške dejavnosti, in skladno s svojimi ugotovitvami določi, katera strokovna dela lahko lekarna opravlja. Tudi na zdravstvenem ministrstvu še ne razkrivajo namer in pravijo le, da zadevo še preučujejo.

uradna kosobrin
Osebni arhiv
Koncesionarka Petra Flašker meni, da bi bila konkurenca na področju lekarništva v Murski Soboti koristna za potrošnike.

Flaškerjeva že vrsto let bije boj z ministrstvom za zdravje zaradi po njenem mnenju nezakonitega delovanja Lekarne Ljubljana, ki ji je ministrstvo v nasprotju z določili zakona dalo soglasje za delovanje v Grosupljem in Logatcu. Poleg tega ministrstvu očita oblastno omejevanje konkurence. Zaradi navedenih izkušenj iz preteklosti, ko sta po njenih besedah nekdanja zdravstvena ministra Milojka Kolar Celarc in Aleš Šabeder omogočala nezakonito delovanje ljubljanskih lekarn, hkrati pa zavirala njeno dejavnost, je pričakovala, da tudi v Murski Soboti ne bo šlo gladko. Kot pravi, bo najprej uredila verifikaciji za podružnični lekarni v Šenčurju in Lenartu, na kar je po številnih pravnih manevrih čakala več let, nato pa se bo po novem letu lotila lokacije v Murski Soboti. Kot vemo, na območju soboške občine trenutno deluje le javni zavod Pomurske lekarne, katerega vodstvo je že nekaj let v sporu z vodstvom mestne občine, največje soustanoviteljice. Prihod konkurence na trg lekarniške dejavnosti pa zagotovo ni v interesu javnega zavoda, ki ima na območju soboške občine že pet delujočih lekarn. 

petra-flašker murska-sobota lekarna