vestnik

Ustanovitveni odlok zdravstvenega doma dokončno pod streho, svet zavoda ima v teku korespondenčno sejo

Rok Šavel, 1. 10. 2023
Jure Kljajić
Neposrečeni timing sprejema in uveljavitve novega odloka murskosoboškega zdravstvenega doma, ki sovpada z iztekom mandata direktorice Edith Žižek Sapač, naj bi nekateri želeli izkoristiti za rošado mimo volje ustanoviteljic javnega zavoda. Resnični nameni glavnih igralcev te zgodbe, kdorkoli že so, bodo kmalu znani, saj bi moral biti razpis za direktorja vendarle kmalu objavljen.
Aktualno

Saga z razpisom za direktorja soboškega zdravstvenega doma se nadaljuje.

Poročali smo o zapletu v Zdravstvenem domu Murska Sobota, kjer aktualni direktorici Edith Žižek Sapač sredi januarja prihodnje leto poteče tretji mandat. Svet zavoda je namreč pred kratkim v nenavadnih okoliščinah sklenil, da naj se čim prej pričnejo postopki za imenovanje novega direktorja, čeprav je javni zavod, ki je v skupni lasti 12 občin z območja murskosoboške upravne enote, tik pred tem, da po dveh desetletjih dobi končno nov ustanovitveni odlok, ki bo usklajen z veljavno zakonodajo. Ta pa ne le da bistveno spreminja sestavo sveta zavoda in postopek imenovanja direktorja, ampak podrobneje določa tudi pogoje za direktorsko funkcijo. Po starem odloku in statutu je namreč za direktorja lahko imenovana oseba z visoko strokovno izobrazbo in petimi leti delovnih izkušenj, po novem odloku pa je potrebna univerzitetna ali visoka izobrazba s specializacijo oziroma magisterijem in najmanj pet let delovnih izkušenj z zahtevano izobrazbo, od tega vsaj tri leta na vodstvenih delovnih mestih. Nad predhodno neusklajenim manevrom v svetu zavoda, ki je zadišal po poskusu ustoličenja direktorja ali vsaj vršilca dolžnosti po starih pravilih in s pomočjo trenutnega sveta zavoda, so bili kritični ostali župani, občin ustanoviteljic zdravstvenega doma, soboški župan Damjan Anželj pa je zatrdil, da manever, sicer pravno vzdržen, a da se ni zgodil po njegovih navodilih. Kakorkoli že, razpis se naposled še ni objavil na zavodu za zaposlovanje, saj ga je pravna služba zdravstvenega doma zadržala, ker svet zavoda v sklepu ni določil besedila razpisa, torej pod kakšnimi pogoji je lahko direktor imenovan.



Določajo pogoje razpisa


Minuli četrtek sta še dve preostali občini, Cankova in Tišina, sprejeli odlok, že v petek pa je bil akt objavljen v uradnem listu. V skladu z določili odloka bo ta prešel v veljavo po 15 dneh, torej 15. oktobra. Do takrat, oziroma celo do konstituiranja novega sveta zavoda, pa opravlja naloge sveta zavoda dosedanji organ upravljanja, ki mu mandat preneha šele takrat, ko bo nov svet zavoda konstituiran. To se mora zgoditi najpozneje v roku treh mesecev od uveljavitve odloka, pri čemer morajo pred tem v nov, devetlčlanski svet zavoda svoje predstavnike imenovati občine ustanoviteljice, ki jim pripada šest mest. Tudi to se bo po naših informacijah zgodilo relativno hitro, sicer pa lahko občine svoje predstavnike imenujejo tudi z dopisno sejo. Ne glede na to, pa ta trenutek poteka korespondenčna seja sveta zavoda, na kateri trenutni šestčlanski svet zavoda odloča o prej navedenih pogojih za razpis. Rok oddaje glasovnic članov je po naših informacijah jutri.

V skladu z vsem navedenim, je kar precej zmede, kakšne pogoje naj določijo, saj je ta hip torej še vedno v veljavi stari odlok, pri čemer nov odlok še zmeraj ne bo uveljavljen niti ob poteku razpisa, če bi ga objavili že v naslednjih dneh in določili osemdnevni prijavni rok, ki je najkrajši možen po zakonu o zavodih. Saga z razpisom in imenovanjem direktorja enega najpomembnejših javnih zavodov na levem bregu reke Mure se bo tako zagotovo še vlekla, čeprav naj bi naših informacijah imela trenutna direktorica trdno podporo pri naskoku na nov mandat pri večini ustanoviteljicah, menda tudi pri soboški občini.

zdravstveni-dom-murska-sobota razpis svet-zavoda imenovanje-direktorja edith-žižek-sapač