vestnik

(Ustvarjalno-izobraževalne delavnice) "Pomembno se je naučiti veščin za življenje"

Maja Hajdinjak, 3. 9. 2022
Osebni arhiv
Otroci so na delavnicah spoznavali, da za ustvarjanje lahko uporabiš še kaj drugega kot samo papir in čopič.
Aktualno

Likovna pedagoginja Nana Irgolič že drugo leto otroke spodbuja k trajnostnemu ravnanju.

V Gornji Radgoni so vsak torek v avgustu potekale ustvarjalno-izobraževalne delavnice. Vodila jih je domačinka, mlada likovna pedagoginja Nana Irgolič, ki svojo kreativnost združuje s trajnostnim načinom življenja. Vsaka delavnica je imela svojo temo in na vsaki so otroci ustvarjali na trajnostni način s stvarmi, ki jih imamo doma in ki čakajo, kot je rekla Irgoličeva, da dobijo svojo priložnost. Ob našem obisku so se učili šivanja, pri tem so uporabili stare niti, perlice, odpadno blago in prejo. »Želim, da se otroci ob ustvarjanju vsakič česa naučijo. Tako smo se recimo na prejšnji delavnici učili o oblikah in pomenu barv ter izdelovali pisane kolaže iz odpadnega tekstila, kartona in papirja, tudi o pomenu naših morja, odpadkih, ki so v njem, in kako ti vplivajo na tam živeče živali, smo že debatirali in izdelovali mavrične morske mreže iz mrežastih vrečk od sadja, perlic, žic in drugega. Na prvi pa smo izdelovali ptice iz starega kartona in se pogovarjali o njihovem pomenu v našem okolju. Pomembno je, da z materiali, s katerimi ustvarjamo, ne bremenimo okolja in z umetninami ne puščamo dodatnih odpadkov,« pove.

delavnice, gornja-radgona, ustvarjanje
Osebni arhiv
Na eni od delavnic so nastale take šivane slike. Spretnost šivanja pa je pomembna tudi za vsakdanje življenje.

Delavnice so prvič potekale lani avgusta in so primerne za otroke od 5 do 12 let. Letos so se jih udeleževali tudi mlajši otroci, ti so ustvarjali ob pomoči mamic. »Stvar je še sveža in jo moramo še promovirati, tudi s šolami se moramo povezati in privabiti čim več otrok. Zdi se mi, da se z ustvarjanjem otroci lahko poistovetijo z okoljem, kjer živijo, in na ta način lažje potem sprejemajo neke odločitve, v tem primeru predvsem o odpadkih. Poleg tega vidijo, s čim vse lahko ustvarjamo, da to nista samo papir in čopič, ampak da lahko kar koli, kar najdemo doma, postane ustvarjalni material.« Poleg šivanja so se ob našem obisku naučili izdelave štampiljk iz odpadnega materiala – kartona, ovoja z mehurčki in vrvi različnih vzorcev in debelin. Na ta način se otroci seznanijo tudi z različnimi teksturami in oblikami.

delavnice, gornja-radgona, ustvarjanje
Osebni arhiv
Pomembno je, da z umetninami ne bremenimo dodatno okolja, poudarja Irgoličeva.

Tudi o pomembnih družbenih temah

Irgoličeva je pred kratkim odprla svoje podjetje, ki sliši na ime Naná. Njena prvotna dejavnost je popravilo vintage oblačil z vezeninami, ustvarja tudi šivane slike in drugo, ker pa od nekdaj rada dela z otroki, načrtuje delavnice tudi v prihodnje. Z novim šolskim letom bo prek zavoda Rastišče izvajala delavnice na OŠ Gornja Radgona, razmišlja pa tudi, da bi izvajala individualne delavnice za otroke, ki jih take stvari zanimajo. »Verjamem, da je dosti otrok, ki bi jim bilo to zelo zanimivo. Ni samo to, da ustvarjaš, ampak se predvsem naučiš novih veščin, npr. si znaš prišiti gumb ali popraviti oblačila. Zdi se mi zelo pomembno, da otroke naučimo veščin za življenje, in če je to prek takih kreativnih stvari, še toliko bolje. Na ta način se tudi domišljija zelo razvija.« Ob veščinah pa se ji zdi pomembno še, da se z otroki začne pogovarjati o pomembnih družbenih temah na način, ki je njim blizu in bolj razumljiv kot predavanja.

delavnice, gornja-radgona, ustvarjanje
Osebni arhiv
Različne stvari, ki jih najdemo doma, nam lahko pomagajo ustvariti umetniško delo.

delavnica ustvarjanje nana-irgolič