vestnik

Utroša postal častni gasilski regijski poveljnik

Vestnik.si, 10. 12. 2023
Jure Kljajić
Dušan Utroša
Aktualno

Priznanje je prejel za dolgoletno izjemno uspešno in aktivno delo ter za zahvalo za zelo pomemben osebni prispevek pri razvoju gasilstva.

Pred dnevi smo poročali, da bosta Prekmurca Vijola Bertalanič in Dušan Utroša konec meseca prejela plaketi državnega sveta, ki se podeljujejo najzaslužnejšim posameznikom in organizacijam s področja civilne družbe kot izraz sodelovanja državnega sveta in civilne družbe pri širjenju in razvoju prostovoljstva. 



Ni pa to edino priznanje za Utrošo, saj je od Gasilske regije Pomurje dobil še eno visoko priznanje. Prejel je naziv častnega gasilskega regijskega poveljnika. "To je potrditev in pika na i mojega 14-letnega dela, poveljevanja največji gasilski regiji v državi, ki šteje 21 gasilskih zvez, 238 prostovoljnih gasilskih društev oziroma skupaj skoraj 20 tisoč gasilk in gasilcem. Obenem sem regijo v istem obdobju odgovorno zastopal v poveljstvu, enem od dveh najvišjih organov Gasilske zveze Slovenije, ter dosegel najvišji čin v gasilski organizaciji," je ob tem zapisal na svojem facebook profilu. 



Dušan Utroša je bil tri mandate poveljnik pomurske gasilske regije. Letos je kandidiral za mesto poveljnika Gasilske zveze Slovenije, a je na oktobrskem kongresu več glasov prejel Zvonko Glažar. Takrat je Prekmurec tudi simbolično odložil kapo in zaključil dolgoletno obdobje, ki je bilo prepleteno s številnimi izzivi na področju gasilstva. 

dušan utroša, častni poveljnik
FB Dušan Utroša
Postal je častni poveljnik gasilske regije Pomurje.

V zapisu je še enkrat več navedel, da so lahko pomurski gasilci upravičeno ponosni nase. "Številne izvedene aktivnosti na regijskem in državnem nivoju pričajo o tem, da Pomurska gasilska regija ni bila le izvajalec nalog, ampak tista, ki je ustvarjala spremembe, dvigovala standarde in raven delovanja gasilske organizacije. Svojo številčnost, organizacijsko sposobnost in znanje smo vedno dokazovali v praksi, tudi v najtežjih razmerah, intervencijah. Doma, v ostalih slovenskih regijah in tujini," je opisal. Prepričan je, da bo novo vodstvo pomurske gasilske regije (regijski predsednik je Leonardo Markovič, regijski poveljnik pa Matej Miholič) delovalo uspešno. "Moja vrata za sodelovanje na vseh nivojih gasilske organizacije bodo za nasvet, pomoč in ostale zadeve odprta še naprej. Verjamem v pomursko in slovensko prostovoljno gasilstvo," je še zapisal.

Podobno priznanje kot Utroša je prejel tudi dolgoletni predsednik Milan Antolin, ki je postal častni predsednik pomurskega regijskega gasilskega sveta. 

dušan-utroša častni-poveljnik gasilska-regija-pomurje