vestnik

Utroša se je zahvalil odločevalcem in donatorju

Vestnik.si, 3. 11. 2022
Niko Časar
Gasilski poveljnik se je v zapisu zahvalil vsem, ki so izpolnili svoje obljube.
Aktualno

Gasilski poveljnik se je v zapisu zahvalil vsem, ki so izpolnili svoje obljube.

Konec julija je gasilski regijski poveljnik Pomurja in član poveljstva Gasilske zveze Slovenije Dušan Utroša objavil zapis o ponujeni nagradi za gasilce. V njem je izrazil začudenje, ker se je gasilcem za gašenje požara na Krasu ponujalo plačilo. "Sicer cenim gesto vseh, ki so nam to ponudili, a verjemite, da niti eden slovenski gasilec ni šel na Kras pomagat za denar," je zapisal in še navedel nekaj stvari, kako bi se lahko gasilcem pomagalo na druge načine. Celoten zapis je na voljo TU

Danes, po tem, ko je Gasilska zveza minule dni gasilskim zvezam in društvom odposlala pogodbe za povrnitev materialnih stroškov, sanacijo in pomoč pri nakupu nove opreme, se je Utroša zahvalil odločevalcem in donatorju. 



Njegov zapis objavljamo v celoti. 

"Julija, po veliki intervenciji na Krasu sem v osebnem mnenju in na spoštljiv način opozoril na predviden način plačevanja prostovoljnim gasilcem, obenem pa ponudil neke rešitve. Izjava je v Slovenski javnosti doživela velik, pozitiven odmev in tako hote oziroma nehote dodatno prispevala k razumevanju prostovoljstva. Kljub številnim pozivom medijskih hiš, sem dodatne izjave, komentarje vljudno zavrnil. Vsaka moja dodatna izjava bi lahko na koncu izzvenela politično. To ni bil moj namen, saj sem bil in ostajam zvest stroki.

Sem pa vesel, da so moje pomisleke razumeli odločevalci. Zato je prav in pošteno, da se sedaj zahvalim dr. Golobu – predsedniku vlade RS (me je kontaktiral), g. Boscarolu - podjetniku, poslancem in vsem ostalim vpletenim, ki so, tudi ob spremenjeni zakonodaji našli način, da so izpolnili dane obljube. Moje spoštovanje vsem.

gasilci, požar, kras
Gasilska regija Pomurje
Pomurski gasilci na Krasu.

Tako so/smo za primer aktiviranja državnega načrta v primeru naravnih in drugih nesreč, nadgradili temelje, ohranili prostovoljstvo, gasilske vrednote, (po)skrbeli za nadaljnji razvoj prostovoljnih gasilskih društev ter na primeren način društvom, posameznikom dali to, kar potrebujejo, si zaslužijo.

Na pomoč!"
gasilci, dušan-utroša