vestnik

V Adrijancih živahno kot že dolgo ne

A. Nana Rituper Rodež, 2. 6. 2018
A. Nana Rituper Rodež
Pevci OŠ Gornji Petrovci.
Aktualno

Adrijanci so tipična Gorička vas, ki izumira, in takih v teh koncih ni malo. Mladi so odšli, hiše se praznijo, nekdaj živahni kraji pa samevajo. Da bi v vas vrnili življenje, so pred leti obnovii staro šolo, v kateri je zdaj prostor za druženje. Tu so sinoči ob glasbi v do zadnjega kotička napolnjeni dvorani predstavili bilten o Adrijancih.


V vaški dvorani Stara šaula v Adrijancih so v petek zvečer pripravili glasbeno kulturni večer, na katerem so predstavili novo publikacijo o vasi Adrijanci. To je sicer drobna knjižica, ampak strnjena in pristna, predvsem pa narejena z ljubeznijo do vasi, je povedal eden od avtorjev Aleksander Ružič.

fcbdfbbc7fa682f603ed5e3f78a51a99
A. Nana Rtuper Rodež
Avtorji Tadeja Lepoša, Aleksander Ružič in Mateja Lepoša.


Že pred osmimi leti je kot učitelj zgodovine in geografije spodbudil svoji učenki Matejo Lepoša in Tadejo Lepoša, naj začneta raziskovati in zbirati podatke o vasi in ljudeh. Takrat še osnovnošolki sta začeli obiskovati ljudi, se z njimi pogovarjali in zapisovati njihove spomine. Zbrano gradivo je leta zorelo v predalih, dokler ga pred kratkim niso uredili, dopolnili in izdali v knjižni izdaji, objavjeno spletno verzij pa bodo sproti dopolnjevali.


Avtorji so v krajšem pogovoru predstavili publikacijo, v kateri iz različnih aspektov predstavljajo vas, ljudi in pomembne dogodke. Zapisali so tudi številne legende, ki še vedno krožijo med ljudmi, med drugim to, da sta v Adrijancih na poti v Rim prenočila Ciril in Metod. Te kraje so v svojih pohodih večkrat požgali Turki, ravno Adrijancih pa bi se naj tudi v najbolj težkih časih protireformacije protestanti najdlje ohranjali svojo vero, pišejo pa tudi o drugih dogodkih in dogajanju, ki kažejo da v teh krajihih ljudem ni bilo dolgčas. Nedvomno je bilo veliko bolj živahno, kot je danes.

82aa4a7c03744bcbe8bb46f3a6ad9a9e
A. Nana Rituper Rodež
Glasbena skupina Deca in Vö fajni.


Pomembna prelomnica pa je bilo tudi leto 1913, ko so dobili šolo, ki jo je letno obiskovlao okoli 50 učencev, o življenju šole in kraje, govorijo tudi zapisi iz šolskih kronik, ki so jih učitelji skbno polnili. V biltenu pa je še več zgodb iz preteklosti kraja in tudi sedanjosti. Zadnja leta je bilo tudi več pobud, da bi se življenje vrnilo v to vas ter da bi mladi ljudje našli pogum, da tu ostanejo.

bc13ccb138c16bfef9f8dc83b1460f47
A. Nana Rituper Rodež
Glasbeniki različnih skupin so se združili v etno skupino Vö fajne.

Ob tej priložnosti so v glasbenem delu programa nastopili učenci OŠ Gornji Petrovci, Glasbena skupina Deca iz OŠ II Murska Sobota, Duo Catara, Ansambel Aktual, harmonikarja iz Adrijanec in etno skupina Vö fajne.

A. Nana Rituper Rodež
Od leve župan Franc Šlihthuber, z avtorji Matejo Lepoša, Aleksandrom Ružičem in Tadejo Lepoša.
Adrijanci Tadeja Lepoša Aleksander Ružič Zgodovina kraja