vestnik

V Apačah kmalu nova zdravstvena postaja in stanovanja

Vestnik.si, 13. 3. 2024
Arhiv Občine Apače
Podpis pogodbe o javno-zasebnem partnerstvu za projekt Poslovno stanovanjski objekt Apače.
Aktualno

Načrt predvideva umestitev zdravstvene postaje v pritličje in zajema 553 m2 površin, namenjenih dvema zdravstvenima ambulantama splošne medicine, dvema ambulantama dentalne medicine in lekarne ter možnost umestitve pediatrije.

Včeraj sta v sejni sobi kulturnega doma v Apačah župan Občine Apače Andrej Steyer in direktor podjetja Knuplež, gradnja stanovanjskih in nestanovanjskih stavb in ostale storitve, iz Zgornje Velke Srečko Knuplež podpisala pogodbo o javno-zasebnem partnerstvu za projekt Poslovno stanovanjski objekt Apače.
Občina Apače je pred leti odkupila propadajoče stavbe nekdanje kmetijske zadruge v centru Apač z namenom rešitve degradacije centra kraja. Po odkupu so porušili celoten kompleks propadajočih stavb in hkrati pristopili k pripravi idejnega projekta za umestitev poslovno-stanovanjskega objekta v prostor. Aprila 2023 je občinski svet Občine Apače potrdil odlok o javno-zasebnem partnerstvu, nakar je sledilo projektiranje stavbe in celotne okolice z umestitvijo javnih programov v center. Načrt predvideva umestitev zdravstvene postaje v pritličje in zajema 553 m2 površin, namenjenih dvema zdravstvenima ambulantama splošne medicine, dvema ambulantama dentalne medicine in lekarne ter možnost umestitve pediatrije. Kot so povedali na občini, so namreč projektirali z namenom, da rešijo problematiko primarnega zdravstva v njihovi občini na dolgi rok. V kletnih prostorih bo za javni del 181 m2 prostorov, namenjenih dejavnosti zdravstvene postaje (arhiv, tehnični prostori, garderobe …) in 11 parkirnih mest za zaposlene na zdravstveni postaji. Gradbeno dovoljenje je bilo pravnomočno 6. junija lani, 15. junija so na portalu javnih naročil objavili javno naročilo za izvedbo projekta. Od septembra do februarja letos so vodili postopek konkurenčnega dialoga in 16. februarja na podlagi končne ponudbe pripravili pogodbo, ki je bila torej podpisana včeraj.

občina-apače, podpis-pogodbe, zdravstvena-postaja
Arhiv Občine Apače
Pogodbo sta podpisala direktor Srečko Knuplež in župan Andrej Steyer.

Kot izvajalec je bilo izbrano podjetje Knuplež, gradnja stanovanjskih in nestanovanjskih stavb in ostale storitve, d. o. o. Zasebni del investicije zajema 14 parkirnih mest ter 115 m2 shramb v kleti, v prvem in drugem nadstropju pa skupaj okvirno 1100 m2 stanovanjskih površin. Predvidenih je 18 eno-, dvo- in trisobnih stanovanj z lastnim ogrevanjem.
Podpisu pogodbe sledi priprava projektne dokumentacije za izvedbo, ki bi naj bila dokončana do septembra, najpozneje do oktobra letošnjega leta, ko je tudi predviden začetek gradnje. Dokončanje gradnje s pridobitvijo uporabnega dovoljenja je predvideno za april 2026. Vrednost pogodbe znaša 4.498.784 EUR brez DDV, od česar del za javne vsebine znaša 1.860.664 EUR brez DDV. Občina Apače pričakuje sofinanciranje s strani ministrstva za zdravstvo v višini 284.960 EUR za prostore zdravstvenih ambulant.
občina-apače zdravstvena-postaja stanovanja