vestnik

V Avstriji od jutri obvezno cepljenje proti covidu-19

STA, 4. 2. 2022
Matej Fišer
Necepljeni bodo morali od sredine marca naprej računati na kazen, ki bo v hitrem postopku znašala 600 evrov, v rednem pa do 3600 evrov.
Aktualno

V Avstriji bo od jutri veljalo obvezno cepljenje za vse, starejše od 18 let. Potem ko je avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen danes podpisal zakon o obveznem cepljenju, je bil ta objavljen v uradnem listu in bo v soboto stopil v veljavo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Na poti do obveznega cepljenja v Avstriji ni več ovir. Predsednik Van der Bellen je danes potrdil ustavno sprejetje "zveznega zakona o obveznosti cepljenja proti covidu-19", so za APA sporočili iz njegovega urada.



Zakon je zatem podpisal še avstrijski kancler Karl Nehammer, nakar je bil ta objavljen v uradnem listu. V soboto bo zakon stopil v veljavo.

Zakon je v četrtek z veliko večino potrdil zgornji dom avstrijskega parlamenta, medtem ko ga je poslanska zbornica potrdila že 20. januarja.

Obvezno cepljenje proti covidu-19 bo v Avstriji obvezno za vse, ki imajo stalno ali začasno prebivališče v tej državi. Obvezno cepljenje bodo uvajali v treh fazah.

Do sredine marca začetna faza 


Najprej bo vsako avstrijsko gospodinjstvo prejelo pisno obvestilo o ukrepu. Ta začetna faza bo trajala predvidoma do sredine marca in šele potem bodo sprožili nadzor nad izpolnjevanjem obveznosti. Necepljeni bodo morali od takrat naprej računati na kazen, ki bo v hitrem postopku znašala 600 evrov, v rednem pa do 3600 evrov.

Če bodo epidemiološke razmere to zahtevale, bodo lahko v Avstriji uveljavili tudi tretjo fazo, ko bo z odlokom avstrijske vlade določen časovni rok za cepljenje in nato z odobritvijo parlamenta uvedene tudi avtomatske kazni za necepljene po vsej državi.

Izjeme nosečnice, preboleli in ljudje z zdravstvenimi razlogi

Obvezno cepljenje ne bo veljalo za nosečnice, tiste, ki se ne smejo cepiti zaradi zdravstvenih razlogov, ter za prebolevnike po covidu-19 šest mesecev po preboleli bolezni.

Cepilne loterije ne bo 

Vladajoča koalicija je medtem opustila zamisel o t.i. cepilni loteriji, s katero so želeli spodbuditi zanimanje za cepljenje proti covidu-19. V skladu z načrti bi imeli cepljeni proti covidu-19 možnost osvojiti vrednostne bone v višini 500 evrov, ki bi jih lahko unovčili pri avstrijskih podjetjih, na primer v trgovini, gastronomiji, hotelih, kulturnih in športnih objektih.

Loterijo naj bi izvedla avstrijska javna televizija ORF, kjer pa so izrazili pomisleke do teh načrtov. Vlada bo sedaj razmislila o morebitnih alternativnih rešitvah, so sporočili po poročanju APA.

V Avstriji je po podatkih ameriške univerze Johnsa Hopkinsa polno cepljenih proti covidu-19 76,27 odstotka prebivalcev.

avstrija koronavirus cepljenje zakon