vestnik

V Babincih bodo še kopali gramoz

Majda Horvat, 5. 5. 2019
Nataša Juhnov
Ministrstvo za infrastrukturo je terjalo še upoštevanje zakona o plovbi.
Aktualno

Ministrstvo za infrastrukturo uredbi nasprotovalo, terjalo je še mnenje uprave za plovbo in upoštevanje uredbe o načrtu upravljanja voda za vodni območji Donave in Jadranskega morja – Okoljsko ministrstvo pripombe zavrnilo

Podjetje Segrap bo lahko v petih letih v zahodnem delu gramoznice v Babincih izkopalo 815.546 kubičnih metrov naplavin oziroma gramoza ali 163.109 kubičnih metrov materiala na leto. Vlada je namreč sprejela sklep, da se podjetju podeli koncesija za rabo vode za odvzem naplavin. Uredba o tem je bila sprejeta julija lani, razpis pa objavljen januarja letos. Podjetje Segrap je bilo edini prijavitelj na razpisu.

Zahodni del celinske vode

Gramoznica Babinci skupno meri približno 13 hektarjev in obstaja že več kot 60 let. V prostorskih načrtih Občine Ljutomer je razdeljena v dva dela, zahodnega, ki je opredeljen kot celinske vode, vzhodni del pa kot območje mineralnih surovin. Odvzem naplavin je torej predviden v zahodnem delu gramoznice (parcelne številke 770/1, 771, 772 in 773-v vse k. o. Babinci), ki je zalit z vodo ter opredeljen kot vodno zemljišče.
Ministrstvo za infrastrukturo je že 5. februarja 2015 zavrnilo vlogo družbe Segrap za pridobitev rudarske pravice za izkoriščanje proda, grušča in peska v pridobivalnem prostoru Babinci, saj so navedene parcele po namenski rabi v prostorskih aktih Občine Ljutomer opredeljene kot območje celinske vode in po zakonu o rudarstvu niso namenjene izkoriščanju mivke, peska in proda iz vodnih in priobalnih zemljišč. To ministrstvo je lani imelo pripombe tudi k predlogu uredbe. Zahtevalo je, da si izvajalec pridobi še mnenje Uprave RS za pomorstvo in soglasje za označitev in zaščito delovišča po zakonu o plovbi po celinskih vodah.

Za gramoznico ni plovnega režima

Okoljsko ministrstvo je to pripombo ministrstva za infrastrukturo zavrnilo, kajti za gramoznico ni predpisan plovni režim. Druga pripomba infrastrukturnega ministrstva se je nanašala na ugotovitev, da v predlogu uredbe niso upoštevana določila uredbe o načrtu upravljanja voda za vodni območji Donave in Jadranskega morja. Ta v osmem členu določa pogoje za podelitev rudarske pravice, če se ta nanaša na izkoriščanje mineralnih surovin v podzemni vodi. Okoljsko ministrstvo je to zavrnilo z obrazložitvijo, da ta člen uredbe velja le za rudarske pravice. Ministrstvo za infrastrukturo po juliju lani ni več dajalo pripomb.


Vsi drugi dovoljenje dali

Ministrstvo za okolje in prostor je v okviru priprave uredbe pridobilo še mnenje Direkcije za vode, Zavoda za naravo, Zavoda za ribištvo in Zavoda za gozdove Slovenije in vse te ustanove so dale pozitivno mnenje k odvzemu naplavin iz gramoznice, ob tem pa je treba upoštevati predlagane ukrepe. Menijo, da je raba vode za odvzem naplavin dovoljena in skladna z načelom trajnostne rabe voda ter da se koncesija lahko podeli ob upoštevanju strokovnih smernic.
Zavod za varstvo narave je še povedal, da pri načrtovanem posegu izdelava naravovarstvenih smernic ni potrebna, Zavod za ribištvo, da na območju gramoznice ni odsekov, ki so pomembni za življenje sladkovodnih rib, in Zavod za gozdove, da se morajo varovalni gozdovi na tem območju ohraniti. Direkcija za vode je bila mnenja, da se odvzem lahko dovoli v maksimalni količini približno 970.000 kubičnih metrov, pri čemer je treba upoštevati vse usmeritve in pogoje iz strokovnih podlag veljavne zakonodaje, načrta upravljanja voda na vodnem območju Donave za obdobje 2016–2021 in poročila o vplivih na okolje (IRGO, marec 2005).

Na količino in kakovost podtalnice ne bo vplivalo

Na osnovi zahteve Direkcije za vode si je Segrap pridobil tudi hidrogeološko in geotehnično strokovno mnenje. Hidrogeološko strokovno mnenje (izdano je bilo marca 2018) ugotavlja, da je glede na geološke in druge naravne danosti odvzem naplavin s poglobitvijo izkopa v starem delu gramoznice Babinci upravičen. Predviden poseg ne bo vplival na količino in kakovost podtalnice v vplivnem območju gramoznice. Vpliv na bilanco in smer toka podzemne vode bo v času izkopa zanemarljiv. Raven vode v že obstoječem jezeru in s tem v vodonosniku se ne bo spremenila tudi zato, ker predvideni poseg ne odpira ali povečuje vodnih površin. Morebitno onesnaženje vodonosnika iz gramoznice je možno le prek površinskega onesnaženja z urbanizacijo oziroma tehnično neustrezno ter okvarjeno strojno opremo, za kar pa so predvideni varnostni ukrepi.
Geotehnično strokovno mnenje o stabilnosti bregov pri odvzemu navaja, da tudi v najbolj neugodnih razmerah ne more priti do premikov v tleh, nobenih vplivov pa tudi ne bo na stabilnost okoliških objektov. Ti so na zahodni strani gramoznice oddaljeni od brega približno 240 metrov.
Nataša Juhnov
Stroka pravi, da stabilnost bregov ne bo ogrožena. 
Babinci