vestnik

V Baško v petih terminih 581 otrok iz Pomurja

I. B., 6. 5. 2019
Arhiv Dpm Murska Sobota
Aktualno

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) tudi letos sofinancira zdravstveno letovanje za 6.648 slovenskih otrok in šolarjev, od tega je okrog 600 mest namenjenih otrokom iz pomurske regije. 

Za zdravstveno letovanje v letu 2019 bo ZZZS namenil 1,85 milijonov evrov. Sicer pa se lahko letovanja udeležijo otroci, šolarji in mladostniki od 5. do 19. leta, ki so bili v obdobju od 17. februarja 2018 do 28. februarja 2019 večkrat hospitalizirani ali so bili pogosteje bolni. V medicinski dokumentaciji naj bi imeli v tem obdobju vsaj dva ali več zapisov o hospitalizaciji ali bolezni.



Za otroke iz Upravne enote Murska Sobota je razpisanih 277 mest, na letovanje v Otroški počitniški dom v Baško na otok Krk pa se bodo otroci z mentorji odpravili v dveh terminih,prvi je od 31. julija do 10. avgusta, drugi pa od 10. do 20. avgusta. Kot ocenjuje Nataša Klepec iz Društva prijateljev mladine Murska Sobota je razpisano število mest za pomurske otroke primerno. Več teh pa bi si želeli v Upravni enoti Gornja Radgona. Kot je dejala sekretarka Društva prijateljev mladine Gornja Radgona Ivanka Kalič, imajo zagotovoljenih 100 mest. Navadno pa se na razpis prijavi večje število, v tistih primerih sodelujejo z UE Murska Sobota in uskladijo tako, da otroci letujejo v terminu, ki je rezerviran za otroke iz soboške UE. Radgonski bodo letovali med 1. in 11. julijem 2019, otroke pa bo spremljajo tudi okrog 20 mentorjev. Med 11. in 21. julijem bodo šli v Baško otroci iz UE Ljutomer.Bojana Gošnjak iz Občinskega društva prijateljev mladine Ljutomer je povedala, da imajo razpisanih 92 mest. Glede na prejšnja leta pa pravi, da se jih navadno prijavi več, kot je razpisanih mest. Tudi ti v primeru presežka sodelujejo z murskosoboškim društvom. Za letovanje otrok iz Upravne enote Lendava skrbi Društvo za napredek kulture, na letovanje pa bodo v obdobju med 21. in 31. julijem peljali 112 otrok. Po besedah predsednice društva Rimonde Požgai Vöröš, jim vsako leto uspe na letovanje odpeljati vse otroke, kljub začetnemu višjemu številu prijav. Največ je prijavljenih tistih otrok, ki imajo zdravniško potrdilo, zelo malo pa tistih, ki plačajo ekonomsko ceno letovanja.


Starši napotnice za letovanje dobijo v ambulantah pri osebnem zdravniku, to pa potem posredujejo izvajalcem letovanja v posamezni upravni enoti. Polna cena letovanja v Otroškem počitniškem domu v Baški na otoku Krku je 365 evrov, od tega ZZZS krije 277 evrov, starši pa 87 evrov.

zzzs slovenije zdravstveno letovanje v baški pomurje
Kaj zdaj berejo drugi