vestnik

V Bodoncih kupili nov avtomatski eksterni defibrilator

J.V., Vestnik, 12. 11. 2020
Vlado Vlaj
Bodonski gasilci so kupili nov avtomatski eksterni defibrilator.
Aktualno

V Prostovoljnem gasilskem društvu Bodonci so se odločili in s pomočjo krajevne skupnosti Bodonci in donatorjev kupili nov avtomatski eksterni defibrilator (AED).

»Ker je trenutna situacija zelo neugodna za društva in prebivalstvo nasploh, smo se v društvu odločili, da vsaj malo pripomoremo k izboljšanju počutja prebivalcem Bodonec in sosednjih vasi. Z nakupom AED aparata smo tudi pripomogli k večjemu varstvu zdravja ljudi in mogoče bo ravno ta aparat komu tudi rešil življenje,« je povedal predsednik Krajevne skupnosti Bodonci in poveljnik PGD Bodonci Vlado Vlaj. AED ni namenjen samo reševalcem in strokovnemu medicinskemu osebju, temveč laikom, ki se poprej še nikoli niso srečali z zastojem srca. O življenju in smrti pa odločajo sekunde. Zastoji srca se dogajajo tudi najstnikom, otrokom, dojenčkom, športnikom, zdravim ljudem, ne le zgolj srčnim bolnikom oz. tistim, ki imajo težave z ožiljem. V primeru zastoja srca, ko naši možgani ostanejo brez kisika, imamo le 4 minute časa za reakcijo. Po tem času pričnejo možganske celice odmirati in začne prihajati do trajnih posledic/okvar na možganih. Ker je prizadeta oseba v tej situaciji nezavestna, si ne more sama pomagati oz. poklicati na pomoč, ampak je odvisna od ljudi, ki se takrat nahajajo v njegovi bližini. 

aed, pgd-bodonci
Vlado Vlaj
Bodonski gasilci so kupili nov avtomatski eksterni defibrilator.

Pri srčnem zastoju je ključna takojšnja pomoč. Če defibrilator ob temeljnih postopkih oživljanja uporabimo v 3-5 minutah po srčnem zastoju, lahko povečamo delež preživetja za več kot 50 %. Pri zastoju srca šteje vsaka sekunda. »Ravno zaradi tega smo se v PGD Bodonci odločili, da nabavimo AED, ki ga lahko uporablja vsak, saj aparat daje podrobna navodila za uporabo. AED je nameščen na vaško-gasilskem domu Bodonci, ki je na sredini vasi in je tako dostopen vsakomur. Prozorno okence omarice, ki je tudi osvetljena, pa omogoča, da je AED res viden tudi ponoči. V Bodoncih živi 438 prebivalcev, precej pa je starejše generacije,« je pojasnil predsednik PGD Bodonci Aleš Jud. Ker so bile letos vse gasilske prireditve odpovedane, se društvo težko preživlja, zato so k projektu povabili tudi donatorje. AED je bil kupljen v podjetju Medicop, strošek nabave pa je znašal 2.900 evrov.

Zaradi ukrepov za omejitev širjenja koronavirusa AED ne morejo slovesno predatisvojemu namenu. Zato bodo v prihodnosti, ko se bo stanje izboljšalo, izvedli slovesno predajo aparata in organizirali praktično predstavitev uporabe AED tudi vaščanom. Želja članov PGD Bodonci in vodstva krajevne skupnosti je, da bi se z defibrilatorjem seznanilo ter usposobilo čim več ljudi. 

pgd-bodonci defibrilator