V Puconcih je bilo pred dvajsetimi leti ustanovljeno Kulturno turistično društvo (KTD) Puconci, katerega osnovno načelo je negovanje in ohranjanje kulturne dediščine in kulinarike tega dela Prekmurja. Pred petnajstimi leti so pričeli organizirati"püconskodödolijado", na kateri vsako leto kuharski mojstri kuhajo dödole. Ob svetovnem dnevu turizma pa so slavnostno odkrili skulpturo, namenjeno v čast püconski dödolijadi.
Preberite še
Odpri v novem zavihku(KAVČ #15) Nika Kovač: "Redko sem očarana, doma so me učili, da moram biti kritična – še posebej do politikov"
Sociologinja, antropologinja in vodja Inštituta 8. marec je postala sinonim za gibanja, ki spreminjajo družbo – od pravic žensk in enakopravnosti do pitne vode, medijske svobode in volilne participacije.
V Puconcih dödole pripravljajo na zdrav način, je ob odkritju skulpture povedala predsednica društva Vesna Maučec in poudarila, da si želijo,da bi se kulinarični dogodek dödolijada leta 2021 uvrstil na seznam kulinaričnih prireditev vslovenskem prostoru, za kandidaturo Evropske gastronomske regije. Da bi püconsko dödolijado postavili v pet zvezdičnodoživetje so se v Puconcih odločili postaviti unikatno skulpturo, ki bo mimoidočeturiste in izletnike opozarjala na najbolj prepoznavno kulinarično doživetje v občini Puconci. Idejno zasnovo zaskulpturo je zasnovala Urška Vratarič, plošča z napisom pa je bila izdelana v kamnoseštvu Kuronja Puconci.
Skulptura je obogatena s 70 kuhalnicami, poleg društva pa so po finančni plati društvu pri postavitvi pomagali Krajevna skupnost Puconci in občina Puconci. Dogodka so se poleg članov društvaudeležili še domačini, ki so pozdravili odločitev, da se je društvo odločilo za večjorazpoznavnost kraja in občine. O pomenu nove pridobitve skulpture so na dogodku spregovorili župan Ludvik Novak, predsednik Krajevne skupnosti Puconci ŠtefanSočič in predsednik Pomursketuristične zveze Uroš Kamenšek. Ti so skupaj z Maučecevo slavnostno odkrili in vskulpturo namestili še zadnje kuhalnice.
Člani društva so ob slovesnosti pripravili dödole in poskrbeli za žlahtno kapljico iz bližjih vinogradov.Na treh stojnicah so med drugim ponujali püconske dödole naveč načinov. Na voljo so bili praženi z bučnimi semeni, bučnim oljem, smetano in prelivom pražene čebule, ponujali so jabolčnizavitek v kozarcu, bučno rolado ter sladica z jurkinim prelivom. Na ogled so postavili tudiletošnjo pšenično moko lastne pridelave za kuhanje dödolov, lončene posode za dödole in lesene vilice.