vestnik

V čebelarskih vrstah si želijo več mladih članov

Jože Žerdin, 24. 1. 2019
Jože Žerdin
Občni zborČebelarskega društva Moravske Toplice.
Aktualno

Čebelarsko društvo Moravske Toplice je imelo 22. občni zbor. V čebelarske vrste so stopili Jože Pucko iz Ivancev, Janko Talaber iz Bogojine in Mihec Cör iz Noršincev.

Čebelarsko društvo Moravske Toplice s 40 čebelarji in čebelarkami in okrog 1000 čebeljimi družinami sodi v sam vrh Čebelarske zveze društev Pomurja. Deluje že 22 let, vodi pa ga predsednik Stanislav Čiček. 22. občnega zbora se je udeležila velika večina članov. Na njem je predsednik društva podal obširno poročilo o delovanju. V lanskem letu na območju Čebelarskega društva Moravske Toplice ni bilo zapore zaradi hude gnilobe, prisotna v manjšem obsegu pa je bila okužba z varojo, a čebelarji pričakujejo, da bodo čebele uspešno prezimile.



Spomladanska paša je bila sicer nekoliko krajša, akacijeva paša pa srednje dobra. Poleg akacijevega so čebelarji točili še lipov, kostanjev in ajdov med. V društvu imajo nekaj čebelarjev s prevoznimi čebelnjaki, ki pa jim preteklo leto ni bilo prida naklonjeno. Gozdna paša je bila v lanskem letu bolj skromna. Čebelarji so v lanskem letu na akacijevo pašo, kjer je bilo treba upoštevati stojišča – čebelnjake in pašne zmogljivosti na terenu na pašo pripeljali 2.338 čebeljih družin. Ob koncu aktivne čebelarske sezone je društvo za čebelarje in njihove pomočnice in pomočnike pripravilo v Moravskih Toplicah družabno čebelarsko srečanje.

73f38f52cc10a6de795de6d5f9cb68f4
Jože Žerdin
Občni zborČebelarskega društva Moravske Toplice.


Občnega zbora so je udeležil tudi podpredsednik Čebelarske zveze Slovenije Janez Vencelj, ki je med drugim spregovoril o svetovnem dnevu čebel, skrbi za kranjsko sivko in drugih aktivnosti, ki jih vodi čebelarska zveza. V zadnjem času se opaža prevelika preobremenjenost s pesticidi, ki posledično v času cvetja uničujejo čebele, pri čemer je poglavitna skrb za slovenskega čebelarja, da kupci kupujejo med pridelan od slovenskih čebelarjev, ki je prav gotovo bolj zdrav kot uvožen iz tujine. Član Upravnega odbora Čebelarske zveze društev Pomurja Štefan Šemen je podal nekaj smernic sodelovanja med Čebelarskim društvom Moravske Toplice in Čebelarsko zvezo društev Pomurja z željo, da se bo v čebelarske vrste vključilo še več mladih čebelarjev, da bi čebelarji sodelovali s svojim medom na pomurskem in slovenskem ocenjevanju medu.
Čebelarjem je nekaj napotkov podal Jakob Madjar, čebelarski preglednik. Na občnem zboru so se med drugim dogovorili o še tesnejšem sodelovanju med občino Moravske Toplice in TIC glede prodaje medu na stojnicah v Moravskih Toplicah in drugih aktivnosti. Občnega zbora se je udeležil občinski svetnik Tomaž Gregorec, ki je sicer ljubiteljski čebelar in bo vez med društvom in občino Moravske Toplice.V čebelarske vrste so stopili Jože Pucko iz Ivancev, Janko Talaber iz Bogojine in Mihec Cör iz Noršincev.

Jože Žerdin
Občni zbor Čebelarskega društva Moravske Toplice. 
čebelarsko društvo moravske toplice občni zbor