vestnik

V Cesti gradov že 34 gradov in dvorcev 

Vida Toš, 6. 2. 2019
Aleš Cipot
Podpis pogodbe projekta Castle Road.
Aktualno

Štirje projektni partnerji v projektu Castle road oziroma Cesti gradov danes dobili devet novih slovenskih članov.

Castle road – Cesta gradov – je projekt, ki so ga v okviru interreg programa Slovenija-Avstrija lani septembra začeli štirje partnerji: RIS Raziskovalno izobraževalno središče Dvorec Rakičan, ki je v tri leta trajajočem projektu vodilni partner, iz Slovenije je projektni partner še Bistra Znanstveno raziskovalno središče s Ptuja, dva partnerja pa sta avstrijska: tehnološki center Deutschlandsberg in grad iz Güssinga.


c90df8e028f794ae849232d42dd2fe0a
Aleš Cipot
Podpis pogodbe projekta Castle Road.


Projekt, katerega glavni cilj je ohranjanje in razvoj dvorcev ter gradov na čezmejnem območju med Avstrijo in Slovenijo ter njihovo skupno razvijanje in trženje turističnih ponudb, je trenutno ob koncu prve periode. Danes pa je sporazum o sodelovanju v Cesti gradov podpisalo devet novih partnerjev iz Slovenije, medtem, ko jih je na avstrijski strani meje do zdaj v Castle road (Schlősserstrase) povezanih 25 gradov in dvorcev.

a74e8ae01fa78c69418d26b20880ac73
Aleš Cipot
Podpis pogodbe projekta Castle Road.


Vseh skupaj je trenutno tako odslej 34, po besedah direktorja vodilnega partnerja, Dvorca Rakičan, Roberta Celeca, pa že letos načrtujejo vstop še novih, saj so vedno odprti za nove partnerje. V treh letih bo za omenjen projekt in za vse partnerje Evropski sklad za regionalni razvoj namenil milijon evrov.

08b6f9445c2a5f41240e82e8f1ab25af
Aleš Cipot
Podpis pogodbe projekta Castle Road.


Današnji slovenski podpisniki sporazuma so: Pomurski muzej Murska Sobota, TIC Gornja Radgona za grad v Negovi, Galerija Muzej Lendava za lendavski grad, Javni zavod Krajinski park Goričko za grad pri Gradu, Zavod za kulturo Slovenska Bistrica za tamkajšnji grad, ter Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož za gradove na Ptuju, v Ormožu ter v Veliki Nedelji.
Oprijemljivi rezultati projekta Ceste gradov pa bodo: celosten turistični produkt, ki bo vključeval v projektu povezane dvorce in gradove v Avstriji in Sloveniji, Dvorana Ceste gradov, ki bo v rakičanskem gradu, katalog novih ponudbenih potencialov, zgodovinska predstavitev vseh vključenih gradov, zbirka zgodb in še kaj.

a2c17e7810800cf2f8278bca03fbcf6d
Aleš Cipot
Podpis pogodbe projekta Castle Road.

Castle road cesta gradov interreg Slovenija - Avstrija Ris Rakičan