vestnik

V četrtek začetek 51. mednarodnega folklornega festivala Beltinci. To se bo dogajalo

Jože Gabor, 17. 7. 2023
Jože Gabor
Novinarska konferenca pred 51. mednarodnim folklornim festivalom v Beltincih.
Aktualno

Organizatorji so v beltinskem gradu predstavili program in vsebino 51. Mednarodnega folklornega festivala Beltinci.

Festival bo potekal v beltinskem parku od četrtka, 20. julija, do nedelje, 23. julija. Organizator je Kulturno-umetniško društvo Beltinci. Župan Občine Beltinci Marko Virag je poudaril, da bo tudi 51. festival pokazal, da občani spoštujejo vso tradicijo, ki jo imajo, in da Občina Beltinci zaradi mednarodnega festivala upravičeno velja za občino, kjer pravijo, da je pri njih kultura doma. Prizorišče so uredili tako, da obiskovalci res lahko uživajo v nastopih na odru in drugih dogodkih. Vsako leto se vsi sodelujoči trudijo, da je festival res kakovostno izveden.

mednarodni-folklorni-festival, beltinci, folklora, tiskovka
Jože Gabor
Novinarska konferenca pred 51. mednarodnim folklornim festivalom v Beltincih.

Predsednica KUD Beltinci Petra Vučko je povedala, da bo letos poudarek na tamburicah, ki jih bo slišati vse štiri dni festivala: »Letos praznujemo sto let tamburaštva v Beltincih. Ob obletnici smo izdali zbornik, v katerem je pregled dogajanja v stotih letih. V četrtek ob 19. uri bomo odprli razstavo o tamburaštvu v Beltincih. Sledil bo koncert na velikem odru, ko se bodo predstavili domači tamburaši KUD Beltinci in tamburaška skupina iz Borovnice. V petek zvečer gostimo tuje folklorne skupine iz Poljske in Severne Makedonije.«

mednarodni-folklorni-festival, beltinci, folklora, tiskovka
Jože Gabor
Novinarska konferenca pred 51. mednarodnim folklornim festivalom v Beltincih.

V soboto ob 16. uri se bo začel prikaz običajev vasi občine Beltinci. Zvečer bo etno večer v sodelovanju s prvim programom Radia Slovenija Slovenska zemlja v pesmi in besedi. Festivalsko dogajanje bodo zaključili v nedeljo, ko bo ob 15.30 povorka vseh nastopajočih skupin na prireditveni prostor. Na čelu bo domača Plej banda. Ob 16. uri se bo začelo srečanje odraslih folklornih skupin Slovenije Praznik slovenske folklore, ki jo pripravljajo v sodelovanju za Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti. Prireditev bodo posvetili dolgoletnemu prijatelji festivala in Beltincev Mirku Ramovšu, od katerega so se letos poslovili. Skoraj štiri desetletja je sodeloval pri organizaciji festivala. Folklorne skupine se bodo predstavile z njegovimi koreografijami. Nastopile bodo folklorne skupine: KUD Beltinci, Sava Kranj, COF Ljubljana, Ajda KD Jožeta Paplerja Besnica in KUD Oton Župančič Vinica.

mednarodni-folklorni-festival, beltinci, folklora, tiskovka
Jože Gabor
Novinarska konferenca pred 51. mednarodnim folklornim festivalom v Beltincih.

Direktorica Zavoda za kulturo, turizem in šport Beltinci Gabrijela Küzma je predstavila sobotno popoldansko dogajanje. Ob domačih krajevnih skupnostih in sejmarjih bosta sodelovali tudi dve skupini iz Hrvaške. Sodelovalo bo več kot dvajset skupin. Pred gradom bodo na stojnicah in ob njih predstavili domače ljudske obrti, kulinariko in običaje.
Glasbena urednica na prvem programu Radia Slovenija Simona Moličnik je dejala, da so lani začeli koprodukcijo etno večerov s KUD Beltinci ob petdesetem festivalu, ko so pripravili oddajo, ki jo je prenašal v živo nacionalni radio in posnela tudi televizija. Oddaja Slovenska zemlja v pesmi in besedi je namenjena slovenski ljudski in etno glasbi. Ob domači skupini Marko banda bodo nastopili godčevska zaseda Akademske folklorne skupine France Marolt,
Tamburaši KUD Beltinci z Vladom Poredošem in etno skupna Noreja. Neposredni prenos bo na prvem programu slovenskega radia.
Programska vodja folklornega festival Valerija Žalik je povedala, da že sedem let kot nastopajoči iz tujine sodelujejo res kakovostne folklorne skupine, ki jih gostijo v sodelovanju z velikim folklornim festivalom v Zagrebu. Tudi letos bosta nastopili odlični folklorni skupini iz Poljske in Severne Makedonije. Mirko Ramovš je vrsto let skrbel za program festivala v nedeljo popoldan Praznik slovenske folklore, zato so tokratno prireditev posvetili njemu.
mednarodni-folklorni-festival beltinci folklora